Amina Hammich og trener Mikael Oguz, begge tilknyttet Grorud Taekwondo Klubb.

Amina Hammich (17) fra Grorud Taekwondo Klubb tok Norges første medalje i junior-VM siden 2004

Årets junior-VM i taekwondo ble arrangert i den bulgarske hovedstaden Sofia mellom 2. og 7. august. Fredag innkasserte Grorud-jenta Amina Hammich en imponerende 3. plass og bronsjemedalje. — Jeg har aldri vært så lykkelig før.

Sist gang Norge tok medalje i et junior-VM i taekwondo, var ved Julia Fieler i 2004.

I alt deltok det 809 utøvere fra hele verden under årets verdensmesterskap i taekwondo for juniorer. I klassen til Amina Hammich (17), vektklassen kvinner under 55 kilogram, stilte totalt 40 utøvere til start, heter det i en pressemelding fra Norges Kampsportforbund.

Hammich, som representerer Grorud Taekwondo Klubb, startet sterkt iform av å beseire serbiske Cirovic i første runde. I neste runde tok hun en klar seier mot Kherfan fra Jordan, før hun møtte hjemmehåpet Kostadinova fra Bulgaria i tredje runde.

Stress og press

Hun vant også kampen mot den sterke bulgareren, og dermed ventet spanske Maroto Corredor i kvartfinalen.

Etter en høydramatisk kvartfinale, vant Hammich til slutt med minst mulig margin. Følgelig var det klart for et møte med greske Repoulia i semifinalen.

Grekeren ble hakket for sterk, noe som medførte tap og VM-bronse for Grorud-jenta.

Til VårtOslo sier Hammich at det var veldig spennende å ta del i sitt første verdensmesterskap. Da forrige junior-VM ble avlyst grunnet koronapandemien, var dette hennes siste mulighet til å prestere på juniornivå.

Amina Hammich poserer stolt med bronsjemedaljen på pallen.

Hun legger til at opplevelsen av mesterskapet var at det ble avviklet på en ordentlig og profesjonell måte, og at det ikke kan sammenlignes med noe hun har opplevd tidligere.

— Jeg har lagt ned en skikkelig innsats, og jeg har ikke hatt sommerferie i år. Kampene, som går ut på å være best av tre runder, var et nytt format for meg. Dermed følte jeg både på stress og press, sier Hammich, og følger opp:

— Jeg har aldri vært så lykkelig før som da jeg vant kvartfinalen. Det var helt på håret at jeg vant den siste runden. Etter det kom det tårer fra alle rundt meg, og det var helt fantastisk.

Knepent tap

Klubbtrener Mikael Oguz, eneste person i reisefølget til Grorud-jenta, er opptatt av å sette prestasjonen i perspektiv.

— Dette er verdens største turnering innenfor vår idrett. Taekwondo er en olympisk idrett, og det satses stort og hardt fra mange nasjoner. Det å komme på pallen i et VM, er kjempestort for lille Norge. At det er 18 år siden forrige gang, sier jo sitt. Da var ikke engang Amina født, sier Oguz til VårtOslo.

Oguz, som var juniorlandslagstrener og coach sist gang Norge vant medalje i junior-VM, utdyper at Hammich satte standarden allerede fra første kamp. Publikum oppfattet henne som sterk og underholdende å se på, forteller han.

— Amina gikk til hver kamp med ett mål for øye: å vinne. I semifinalen ledet hun de to første rundene frem til det bare gjenstod få sekunder. Det ble et marginalt tap, noe som kjennetegner sporten vår. Utøverne er veldig gode. Semifinalen var en glimrende kamp av Amina, avslutter Oguz.