Sentrumshotellet Clarion The Hub er et av de mange hotellene i Oslo som kan bli rammet av streik.Foto: Annika Byrde / NTB
Disse stedene vil påvirkes dersom det blir streik i hotell- og restaurantbransjen
Parat og Fellesforbundet forhandler med NHO Reiseliv i lønnsoppgjøret for ansatte i hotell- og restaurantbransjen. Om partene ikke kommer til enighet, kan flere Oslo-bedrifter rammes av streik.
Meklingen er i gang i lønnsoppgjøret for ansatte i hoteller, restauranter og flycatering.
Partene ble natt til mandag enige om å fortsette meklingen på overtid, meldte NTB etter midnatt.
Mandag morgen opplyste Parat i en pressemelding at det fortsatt ble meklet på overtid. På formiddagen har partene fortsatt ikke kommet til enighet, men fortsetter meklingen langt på overtid.
Dermed er det fortsatt fare for streik i hotell- og restaurantbransjen. Flere Oslo-bedriftene vil bli påvirket ved streik.
– Innebærer høy helserisiko
Annonse
Det er Parat og Fellesforbundet som forhandler med NHO Reiseliv. Parat har varslet at de tar ut 262 ansatte i tre bedrifter. Dette er ansatte ved Oslo-hotellene Plaza Hotel, Grand Hotel og Hotel Amerikalinjen.
Turid Svendsen, forhandlingssjef i Parat, sa lørdag at hun forventer en krevende mekling.
– Disse arbeidstakerne har fysisk krevende arbeid og mange jobber på kvelder, helger og helligdager og uten et fast antall timer. Grunnlønn og tillegg er etter vår oppfatning ikke høye nok til å kompensere for den åpenbart høyere helserisikoen som slike uforutsigbare arbeidstider innebærer, sa Svendsen.
– En reell økning i lønningene
Fellesforbundet har varslet at de tar ut 1549 ansatte, som omfatter 79 bedrifter på landsbasis. I Oslo gjelder dette Hotel Bristol, Clarion Hotel The Hub, Radisson Blu Scandinavia Hotel, Scandic Hotel Byporten og Scandic Hotel Oslo City.
Fellesforbundet gikk til forhandlingene med blant annet krav om økt kjøpekraft, heving av minstelønnssatsene og økt forutsigbarhet.
– Etter tre år med reallønnsnedgang skal våre medlemmer ha et oppgjør som sikrer dem en inntekt som er høyere enn prisveksten. Signalet fra Fellesforbundets forhandlingsdelegasjon er entydig: Vi skal sørge for at ansatte i hotell- og restaurantnæringen får en reell økning i lønningene, sa forhandlingsleder Clas Delp ved forhandlingsstart.
NHO Reiseliv på sin side påpeker at høye renter kombinert med høye råvarepriser, strømpriser, lønnskostnader og færre bookinger rammer bransjen hardt, og at en kraftig lønnsøkning på toppen av det hele vil bli svært vanskelig.
De sier også at inkassosaker mot overnattings- og serveringsbransjen har økt med nesten 30 prosent fra januar til november 2023, sammenlignet med samme periode i 2022. I tillegg skal lønnskostnadene i overnattings- og serveringsbransjen være mye høyere enn gjennomsnittet sammenlignet med andre bransjer.
OPPDATERING: Mandag ettermiddag ble det klart at partene hadde kommet til enighet. Les mer her.