Onsdag 30. mai gikk forurensningsalarmen i hovedstaden da det ble oppdaget oljeutslipp i Alnaelva. Det ble raskt slått fast at fyringsoljen kom fra Sporveiens verkstedsanlegg på Ryen, hvor det hadde oppstått en sprekk i et rør til fyringsanleget. Nå melder NRK Østlandssendingen at miljødirektoratet anmelder bedriften for manglende vedlikehold.
— Miljødirektoratet ser svært alvorlig på at Sporveien har hatt så lite kontroll på dette anlegget. Utslipp av fyringsolje kan føre til alvorlige skader på helse og miljø, sier direktør for Miljødirektoratet, Ellen Hambro til NRK.
Sjekket ikke nedgravd rør
Årsaken til lekkasjen skal være en sprekk i den ene meter av i alt 60 meter rør på anlegget som har ligget under bakken. Denne delen skal ifølge Teknisk Ukeblad ikke ha vært sjekket for skader de siste 54 årene.
— Kontrollørene våre ble ganske overrasket, bedriften kjente ikke til tankforskriften. De hadde ikke vedlikeholdsprogram. Hvis de hadde hatt vedlikehold, ville de oppdaget korrosjonen og ulykken kunne vært forhindret, sier Hambro.
Annonse
Tankforskriften omfatter alle som eier, driver eller leier tanker med farlige kjemikalier eller farlig avfall som er en risiko for miljøet.
Kommunikasjonsrådgiver i Sporveien, Jan Rustad, vedgår overfor NRK at vedlikeholdet har vært mangelfullt.
Ønsker politianmeldelse velkommen
— Denne ene meteren som var nedgravd har ikke fått den oppmerksomheten den burde, og det har beklageligvis ført til dette oljeutslippet, sier han.
Rustad mener en politianmeldelse likevel ikke trenger å være noe negativt.
— Det kan være veldig klargjørende å få en politibehandling. Dette burde ikke ha skjedd, så får vi se om årsakssammenhengen blir kartlagt gjennom etterforskningen, sier Rustad.
En stund så det også ut til at oljeutslippet ville ødelegge deler av badesesongen blant annet ved populære Sørenga. Vanligvis blir mudring i sjøen og annen virksomhet som kan påvirke overflatevannet nektet utført på vårparten.
Blant annet for å skåne det livet i overflaten. Når et slikt oljeflak går i oppløsing brukes oksygen fra vannet, og det kan bli oksygenmangel på steder i fjorden
Verst tenkelig tidspunkt for dyrelivet
Da de 28.000 litrene med fyringsolje nådde Oslofjorden via Alnaelva, var det i den mest sårbare perioden for dyrelivet i fjorden. Naturvernforbundet var svært bekymret for situasjonen.
— Akkurat i disse dager, når vanntemperaturen i fjorden stiger, er det et yrende liv i vannskorpa i fjorden, sa marinbiolog og ekspert på marin forurensning, fagrådgiver Per-Erik Schulze i Naturvernforbundet til VårtOslo få dager etter utslippet.
— I overflatevannet er det store mengder med plankton og alger som nyttegjør seg av sollyset. Dette planktonet er maten til årets yngel av for eksempel sild og torsk. Oljeutslippet i Alna, som trolig er det største i Oslo noen gang, kom derfor på det verst tenkelige tidspunktet for dyrelivet i fjorden, forklarte Schulze.