Espen Munkebye driver Sagene bokhandel med sin samboer Angelique Heggheim (32). Her får de Lovisaprisen av Almaz Asfaha, leder av bydelsutvalget i Sagene bydel.
Espen Munkebye driver Sagene bokhandel med sin samboer Angelique Heggheim (32). Her får de Lovisaprisen av Almaz Asfaha, leder av bydelsutvalget i Sagene bydel.

Sagene bokhandel fikk årets Lovisa-pris

I 2020 feirer bokhandelen 80 års virke. – Det betyr mye å motta en slik pris, et klart tegn på lokal anerkjennelse, sier en begeistret og overrasket eier, trønderen Espen Munkebye (34).

Publisert

Ja, han innrømmer at han ikke kjente til hva slags pris Lovisaprisen er, da leder for bydelsutvalget i Sagene bydel, Almaz Asfaha, uanmeldt kom inn i bokhandelen for å foreta «prisstuntet».

Espen Munkebye driver Sagene bokhandel sammen med sin samboer Angelique Heggheim (32).

– Vi kjøpte og overtok butikken for tre år siden, i januar 2018. Det har gått bra så langt, selv om de frittstående bokhandlene er blitt færre og færre. Lovisa-prisen og fjorårets tildeling har økt interessen for oss, det har vi merket på tilstrømningen, konstaterer Munkebye.

Espen Munkebye overtok butikken i 2018 og har allerede klart å gjøre seg bemerket.
Espen Munkebye overtok butikken i 2018 og har allerede klart å gjøre seg bemerket.

– Men det var da skuespiller, tidligere teatersjef og kulturminister Ellen Horn nevnte butikken vår i et intervju med Aftenposten at oppmerksomheten virkelig økte. Hun har vært her, og hennes interesse har tiltrukket seg andres interesse, fastslår han.

Fikk forleggerprisen

I fjor fikk den lille butikken forleggerprisen «Gullboken» som årets bokhandel. Den norske forleggerforeningens jury skrev denne begrunnelsen:

«Den har markert seg i bydelen sin som et sted hvor nye kunder sjarmeres av de ansattes engasjement og upretensiøse stil».

– Vi konkurrerte mot to andre sterke kandidater, Norli i Tromsø og Boksalongen i Bergen. Den ligger i Litteraturhuset.

Fortsatt lever Sagene bokhandel av å levere litteratur og alt annet som hører med i en velassortert bokhandel. Butikkdriverne stortrives med å være en sterk lokal, miljøskapende faktor i «landsbyen» Sagene.

"Om du hadde visst hvor mye jeg later som jeg leser. Bare at du skal fortsette å la meg ha føttene i fanget". Tine-Jarmila Sir
"Om du hadde visst hvor mye jeg later som jeg leser. Bare at du skal fortsette å la meg ha føttene i fanget". Tine-Jarmila Sir

Sagene-landsbyen

– Jeg tror ikke en boksjappe som dette kunne fungert i noen annen bydel i Oslo. Da tenker jeg på alle som er nedlagt, byen rundt. Vi driver en annerledes butikk, i en bydel der det er lave terskler, der folk er inkluderende og viser raushet. Det ønsker vi å utstråle gjennom bokhandelen.

– Da betyr Lovisa-prisen mye fordi den er en lokal anerkjennelse fra folk i Sagene bydel – en landsby i byen – der folk kjenner hverandre og oss. Sagene bokhandel trekker folk fra Frogner også, og fra alle andre kanter av byen, forteller Espen Munkebye.

Litteraturpris i koronaens tid

– På grunn av koronarestriksjonene fikk vi ikke delt ut prisen, slik vi pleier under bydelsdagene i mai, og heller ikke på Sagene-fest for en ukes tid siden. Derfor bestemte vi oss for å komme på overraskelsesbesøk til butikken, forteller Almaz Asfaha (MDG), leder for bydelsutvalget (BU) i Sagene bydel.

Almaz Asfaha (MDG), leder for bydelsutvalget i Sagene bydel, deler ut Sofia-prisen til Sagene bokhandel, som fyller 80 år.
Almaz Asfaha (MDG), leder for bydelsutvalget i Sagene bydel, deler ut Sofia-prisen til Sagene bokhandel, som fyller 80 år.

Det er et enstemmig arbeidsutvalg i bydelsutvalget som har valgt å gi prisen til Sagene bokhandel.

– Det var mange verdige kandidater til årets Lovisapris, sier BU-lederen. Men et enstemmig AU valgte å gi den til bokhandelen.

– Kulturell oase

– Angelique og Espen som driver denne kulturelle oasen midt i kulturbydelen har blitt en viktig møteplass for alle bydelens og byens litteraturinteresserte, sier arbeidsutvalget i sin begrunnelse for tildelingen.

Lovisaprisen

Lovisaprisen er Sagene bydels miljø- og kulturpris. Den er oppkalt etter Oskar Braatens rollefigur Hønse-Lovisa, kvinnen som tok seg av fabrikkjentene på Sagene når de kom i vanskeligheter.

Prisen skal ifølge statuttene gis til kandidater som har gjort en ekstraordinær innsats for å bedre det fysiske miljøet, eller tilsvarende kulturelt eller sosialt arbeid i bydelen.

– Med sitt engasjement og sin kunnskap har de skapt ny glede over gammel og ny litteratur, og innbyggerne i bydelen er stolte av bokhandelen sin. I tillegg fyller Sagene bokhandel 80 år i år, og det er verdt å feire.

Sagene bokhandel

Sagene bokhandel er en 80 år gammel, lokal og uavhengig bokhandel på Sagene i Oslo. Butikken har eksistert siden 1936 og lukter papir og kaffe, sier innehaverne i egenomtalen på Facebook.

Det siste året har butikken begynt å arrangere gratis skrivekurs, tegnekonkurranser og andre tilstelninger for små og store.

Powered by Labrador CMS