Ved Olav Ryes plass på Grünerløkka er det skrål og skrik til seint på kvelden de fleste hverdager, mener skribenten. Foto: Helge Høifødt / Wikimedia Commons
Ved Olav Ryes plass på Grünerløkka er det skrål og skrik til seint på kvelden de fleste hverdager, mener skribenten. Foto: Helge Høifødt / Wikimedia Commons

Grünerløkka har utviklet seg til å bli et bråkete skjenkehøl. Rundt Olaf Ryes plass gjaller alkoskrål og parringshyl til midnatt på hverdager

Strøket er blitt en gentrifisert ungdomsghetto. Mange av de som tjener gode spekulantpenger som alkopushere eller utleiere bor selv ikke i bydelen og har aldri gjort det.

Publisert

Noen sier at «har du bosatt deg her, må du finne deg i det.» Men jeg bodde faktisk i bydelen FØR blåruss-næringslivet og småspekulantene omgjorde strøket til et alkosirkus syv dager i uken.

Norske lover beskytter folks rett til hvile mellom 23.00-07.00 og lovene skal gjelde for alle innbyggere i Norge. Plan- og bygningsetaten definerer Grünerløkka som et boligstrøk. For at folk i ALLE aldre skal orke å bo her MÅ noen beskytte deres rett til søvn. Nå har byrådet forsøkt å gjøre noe for noen av dem som er plaget av alkobøttenes adferd i byrom og gatekvartaler.

En gentrifisert ungdomsghetto

Dersom uteserveringene på Olaf Ryes plass kunne ha tiltrukket seg gjester i alle aldre som var noenlunde godt oppdratt, burde det SELVSAGT være mulig å få «uteservere» til klokken 23.00.

Men strøket er blitt en gentrifisert ungdomsghetto, preget av virksomheten til smågriske minikapitalister som investerer i sekundærbolig til utleie. Dersom jeg spaserer fra heimen til Olaf Ryes plass møter jeg kanskje én av tjue som er gammel nok til å kunne bokstavere ordet «hensyn». Ni av ti er unge med gode sovehjerter som eier verden og gir faen i alle andre enn seg sjæl.

Og dér står saken. Gjennom en tidsperiode på snart 30 år har jeg trofast gjort plenty med videoopptak. Dersom materialet klippes til en doku som blir sendt på TV, vil mange i Norge hoppe høyt i TV-stolene. Materialet underbygger min påstand om at bydelen er ødelagt av alkospekulanter, drittsekkutleiere og av høylytte egoister som pimper alk sju dager i uken.

Mange rømmer fra bydelen

Og, JA, dette handler om holdninger og adferd! Mange europeiske byer har uteserveringer som holder det gående under soveromsvinduene til folk frem til 23.00. Det kan funke når gjestene er gamle nok og bevisste nok til å ta hensyn.

Men på Grünerløkka er ståa ulik. Mange rømmer fra bydelen fordi beskyttelsen av retten til søvn og hvile er langt under pari. Politikerne har som oppgave å sørge for at et 45 år gammelt avholdsmenneske som har leilighet på Olaf Ryes plass får SOVE før vedkommende skal opp 05.15 for å rekke sykepleier/morgenvakten på Lovisenberg sykehus.

Søvn er faktisk en menneskerett som er beskrevet i dét lovverket som gjelder alle innbyggere i Norge. Mange av de som tjener gode spekulantpenger som alkopushere eller utleiere vil ikke bo i bydelen og har aldri gjort det. Spør meg. Jeg vet, fordi jeg jobber langsiktig med doku’en min.

 Alkoskrål og parringshyl gjaller

Oppdra gjerne egobøttene til å vise samme lavmælte hensyn som på uteserveringen ved en kanal i Amsterdam en sommerkveld i juni. Da skal jeg med glede gå med på at uteservering må kunne foregå lengre enn til klokken 22.00.

Men nå har jeg holdt til på Grünerløkka i 28 år mens andre «bor i faser» og flytter til og fra. Og jeg spør meg selv; skal jeg ha samme rett til å bo her som en hormonell 23-åring i paringsfasen? Skal bydelen være et boligstrøk for alle? Eller skal vi like godt bare gjøre Grünerløkka mer lovløst og omdefinere strøkets egnethet slik at det passer for noen og ikke for andre?

Hvis det siste er tilfelle, kan 45-årige Diffen fra Bærum kjøpe enda flere leiligheter og lage nye ungdomskollektiv. Rundt Olaf Ryes plass kan alkoskrål og parringshyl gjalle til midnatt på hverdager, for alle vet det jo: - Grünerløkka er et «aldersbestemt» boligstrøk.

Powered by Labrador CMS