MDG ungdom ønsker nye og friere regler for øldrikking i parken. Foto: Pxhere
MDG ungdom ønsker nye og friere regler for øldrikking i parken. Foto: Pxhere

– Ja til pils i parken

Dersom politiet mener at forbudet mot pils i park ikke er viktig nok til å håndheve, er det kanskje ikke tunge nok argumenter for at forbudet skal stå.

Publisert

Selv om mange likevel tar seg friheten, er det i Norge forbud mot å drikke alkohol på offentlig plass. Det betyr at det er lov å ta seg en pils i stua, men ikke på trappa.

Ikke minst gjelder dette i parkområdene i de store byene, som hver vår og sommer fylles av tusenvis av øl- og vindrikkere. Alle i realiteten småkriminelle.

Politiet velger noen ganger å straffe med bøter på flere tusen kroner, men ser som oftest rett gjennom fingrene med det. Dersom politiet mener at forbudet ikke er viktig nok til å håndheve, er det kanskje ikke tunge nok argumenter for at forbudet skal stå. Et ja til pils i park handler ikke om å tillate fyll i offentligheten, det handler om pragmatisme.

Svindyr pils

Ikke minst er det et sosialt aspekt her: pils på utesteder i Oslo er svindyrt. Ikke alle har råd til å være med vennegjengen ut på byen. De som bor i byen, særlig studenter, har ikke alltid en stor hage eller balkong de kan nyte en pils i sommervarmen på.

Et ja til pils i park bør absolutt ikke komme uten vilkår: Oslo Grønn Ungdom mener at pils bør tillates kun i enkelte parker for å begrense omfanget og ikke på steder som er spesifikt rettet mot barn, slik som lekeplasser. Dessuten må man ta hensyn til miljøet: Oslos grønne lunger bør få flere søppelkasser, også for pant og resirkulering, for å forhindre at ølflasker skal flyte i parkene.

Ja til kos i sommersola

Slik kan politikerne inngå et kompromiss med befolkningen: man får lov å nyte en kald pils til sommerpikniken, men ikke over alt. Slik jeg ser det, vil folk kanskje respektere og overholde reglene langt mer når de får dekket sine ønsker, og dermed også kan forholde seg til de restriksjonene som finnes.

Oslo Grønn Ungdom sier altså ja til å la folk kose seg i sommersola med en pils. Også de andre partiene bør snart se at det er både mer pragmatisk og sosialt.

Powered by Labrador CMS