Det tærer på motivasjonen når Oslo kommune velger å boikotte fellesskapet, mener skribenten. Foto: Pixabay
– Det handler ikke om å drikke gratis alkohol med jobben. Det handler om å skape et arbeidsmiljø
I år ønsket jeg å få til noe sosialt før jul med jobben. Et julebord. Men Oslo kommune velger å boikotte sosiale sammenkomster og dermed fellesskapet. I stedet må vi punge ut av egen lomme.
CamillaFarstad LamprechtCamilla Farstad Lamprecht er kriminolog og jobber med barn og unge i Oslo kommune og med rusomsorg i en annen kommune.
Misforstå meg rett. Dette er ikke et klageinnlegg fordi jeg ikke kan drikke meg full med mine kolleger. Dette handler om andre ting: fellesskap, arbeidsmiljø og motivasjon.
Hverdagen for de fleste består av rutiner. Jobb, skole, studier, trening og venner. Eat, sleep, repeat. Innimellom har man lyst til å gjøre noe annet utenfor jobb, for å bli bedre kjent for eksempel. Det handler om å styrke fellesskapet.
Samtidig er det en måte å skape sosial integrasjon på; mellom veteraner og nye i jobben. Et arbeidsmiljø skapes gjennom sosial interaksjon på jobben, men situasjoner og samtaler utenfor jobb er likeså viktige.
Det hele startet med at jeg følte vi gjorde for lite sosiale aktiviteter utenom jobb. Jeg tok kontakt med ledelsen, som var positive, men som raskt forklarte meg at dette ville nok ikke Oslo kommune sponse en krone til. Det tok ikke mange dagene før svaret var nei. Blankt nei. Vi har likevel bestemt oss for å punge ut av egen lomme, selv om det betyr at kanskje ikke alle har råd til å være med.
Jeg har jobbet siden jeg var 14 år og hatt et variert spekter av jobber. I de fleste av disse jobbene har vi gjort sosiale ting, dog i varierende mengde. Når det gjaldt julebord, dekket de fleste jobbene dette eller vi betalte en andel av summen. Likevel var det generelt deler av eller hele kvelden som var sponset.
Det tærer på motivasjonen
Arbeidsmiljø handler om så langt mer enn hva som skjer akkurat på jobb. Oslo kommune gir oss ikke muligheten til å utvikle dette. Ei heller muligheten for team building.
Dette handler som nevnt ikke om at jeg er sur fordi jeg ikke kan drikke gratis alkohol med jobben. Vi hadde i utgangspunktet levert et forslag hvor vi ønsket å få dekket mat til julebord av Oslo kommune, men at vi selv skulle betale for drikke. Dette handler også om andre sosiale aktiviteter som hyttetur, bowling, middag og lignende.
For min del tærer dette på motivasjonen. Hvor blir det av den ekstra gulroten som skaper ny giv og glede? Hvordan blir vi egentlig verdsatt av kommunen? Hvis det skal være sånn at kun de faglige aktivitetene og kursene blir støttet, hvor det ofte bugner av gratis mat og drikke, er jeg sterkt uenig.
Forskjellsbehandling i kommunen
Ekstra provoserende er det når jeg får vite at andre etater og områder i samme kommune, altså Oslo, får dekket hele middager med drikke, i noen tilfeller kun mat. Hva skyldes denne forskjellsbehandlingen?
Det kan virke som om noen typer arbeid innad i kommunen blir mer verdsatt enn andre, og derfor er det bare noen som «fortjener» ekstra belønning og goder.
Et arbeidsmiljø er ikke godt om man ikke møtes utenom jobb for å snakke om andre ting enn jobb. Det handler om fellesskapet, som må skapes og jobbes med kontinuerlig for at arbeidsmiljøet og motivasjonen skal være på plass.
Da jeg studerte var jeg så heldig at jeg hadde et utrolig godt studiemiljø og fellesskap. Uten dette vet jeg faktisk ikke om jeg hadde fortsatt etter første året på studiet. Det er et eksempel på hvor viktige de sosiale aktivitetene, integrasjonen og interaksjonen er. Uten dem, vil det per definisjon ikke være et godt arbeidsmiljø eller studiemiljø.
Jeg anser dette som noe som faktisk er verdt å ta opp og si fra om, fordi det er ødeleggende. Bekreftelse er noe av det viktigste for et menneske. Å føle seg verdsatt og som en del av fellesskapet. Oslo kommune har valgt å boikotte fellesskapet. Lykke til videre med den holdningen!