Aleksander Marks (til venstre) og Martin Thormodsrud forklarer hvordan de arbeidet med prosjektet sitt

Osloelever vant NM for unge forskere. Nå venter tur til EM i Nederland

Aleksander Marks, August Lukkassen og Martin Thormodsrud på forskerlinja ved Ullern videregående ville undersøke hvilke antibiotika som best kunne ta knekken på E.Colibakterier. Arbeidet deres har imponert ekspertene.

Publisert

Elevene på forskerlinja ved Ullern videregående skole holdt posterpresentasjon for medelevene sine på nest siste skoledag. Aleksander Marks, August Lukkassen og Martin Thormodsrud viste fram forskerprosjektet om antibiotikas virkning på E.Coli-bakterier.

Arbeidet har tidligere fått stor oppmerksomhet og vant NM for unge forskere tidligere i år. Førstepremien var, i tillegg til en pengepremie, å representere Norge i Europa-mesterskapet i Nederland senere i sommer.

Elevene har gått inn og sett på hvordan antibiotika har forskjellig virkemåter mot sepsis. Sepsis, som tidlige ble kalt blodforgiftning, er en alvorlig infeksjon som kan føre til at kroppens organer svikter. Tilstanden kan være livstruende hvis den ikke blir oppdaget og behandlet i tide.

— Rundt 20 prosent av dødsfallene i verden skyldes sepsis, men det er lite oppmerksomhet rundt dette. Det snakkes lite om, og det har vært gjort lite forskning rundt temaet de siste førti årene. Vi ville finne ut hva slags antibiotika som er best egnet, forteller Aleksander om bakgrunnen for valg av forskertema.

Nå venter studieplass i Trondheim, for Aleksander. Der vil han studere medisin. For Martin venter en liten ferie, før militærtjeneste.

Nikita Upadhyaya (til venstre) og Anine Sundnes har gjort banebrytende arbeid i å skaffe seg kunnskap om hvordan lys påvirker laks og ørret under gytevandringen.

Lektor og prosjektleder Monica Flydal (48)fortalte at forskerlinja i år har hatt 90 elever fordelt på tre trinn. Ved posterpresentasjonen får elevene øvd seg på å svare på spørsmål om prosjektene sine.

--Dette skal bli en tradisjon, men den forsvant jo med pandemien. Det er høy standard på mange av arbeidene, og flere har blitt offentliggjort hos Naturfagsenteret.no, forteller Flydal

Blant de som har blitt publisert hos Naturfagsenteret er Nikita Upadhyaya (18) og Anine Sundnes (18) sin undersøkelse av hvordan laks og sjøørret blir påvirket av lys når de vandrer opp elva.

— Det var nesten umulig å finne noe tidligere arbeid om dette, fortalte Sundnes.

Jentene har fått stor oppmerksomhet og mange lovord for sitt arbeid. Det vil helt sikkert bli brukt i framtidige laksetrapp-prosjekter i Norge.

Førsteklassingene Julie Bjerkvik og Jehona Hamiti reiser hele Oslo på tvers to ganger daglig. Å arbeide med forskningsprosjektet var noe de satte stor pris på.

17-åringene Julie Bjerkvik og Jehona Hamiti arbeid handlet om omdannelsen av hydrogenperoksid oksygen og vann i planter.

— Arbeidet har vært gøy, det har gitt variasjon i skolearbeidet. Jeg liker denne måten å arbeide på, sier førsteklassing Jehona.

Både Julia og Jehona bor helt øst i byen, lengst unna Ullern i Oslo vest. Veien til og fra skolen og Holmlia og Bjørndal brukes til å lese.

— Det er også deilig å sove litt ekstra på turen til og fra, eller bare slappe av, ler Julia.

Powered by Labrador CMS