Dovydas (11) (t.h.) og Skirgaila Skebas (14) var med mamma Inga på flaggermussafari i Frognerparken. Kjell Isaksen holder ultralyddetektoren i handa, og det er like før flaggermusene gjør entre. Foto: Anders Høilund

Flaggermus sover ikke bort sommernatta. Se video fra nattlig jakt i Frognerparken

Rundt 20 personer hadde møtt opp i Frognerparken. Det var en lys og kjølig kveld. Litt for kjølig for myggen. Livretten til mange flaggermus.

Publisert

Bymiljøetaten stilte med biolog Kjell Isaksen, etatens egen flaggermusmann, eller batman, som det heter på engelsk.

Isaksen er biolog og har arbeidet lenge med å finne ut mer om flaggermus. Det er fortsatt veldig mye vi ikke vet om disse dyrene.

Solen går ned bak Vestkanten et sted, og flaggermusene gjør seg klar til sommernattens jakt. Foto: Anders Høilund

Isaksen samlet de tjue oppmøtte ved den nederste dammen i Frognerparken. I forbindelse med biomangfoldsuka arrangerte Oslo kommune flaggermussafari i Frognerparken.

Det står ganske godt til med flaggermusene i hovedstaden. I parker og ved vann og vassdrag er de oftest å finne.

Eneste pattedyret som kan fly

— Nær løvtrær og vann er gode steder å lete etter flaggermus, sier han.

— Flaggermusene jakter ikke før de føler seg trygge i skumringen. Da kommer de ut. Og jakter intenst en times tid før de hviler. Hvis de får tid før gryr, jakter de mer.

— De må spise seg gode og mette og legge på seg før vinteren. En dvergflaggermus legger på seg rundt ett gram i løpet av sommer og høst. Det grammet tærer de på mens de går i dvale engang i oktober og fram til insektene igjen flyr neste vår, forteller Kjell Isaksen

Selv om forskerne sier de vet lite om flaggermus, de eneste pattedyrene som kan fly, så vet vi andre enda mindre.

Biolog Kjell Isaksen fortalte nøye og tydelig om det vi vet om flaggermus i Oslo. Foto: Anders Høilund

— Det er fortsatt for lyst for at de våger seg ut, sier biolog Isaksen klokka 23.

Oslos helt egen batman forteller at med hjelp av ringmerking har forskerne funnet ut at noen hunner av trollflaggermusa flyr fra Litauen til Spania om høsten for å unngå vinterkulda.

— Trollflaggermus ble funnet for første gang i Oslo i fjor. Kanskje trekker våre trollflaggermus til Skottland om vinteren. Det vet ingen. Det er funnet 11 arter flaggermus i Oslo, sier Isaksen.

Var engstelig for flaggermus

— Jeg synes det er spennende med flaggermus, men var engstelig for dem da jeg vokste opp. Vi ser flaggermus ofte, men vet lite om dem, sier Kirsti Svar Nilsen.

Hun synes Oslo kommune har mange fine arrangement i løpet av biomangfolduka.

— Det er flott for en som er nysgjerrig, som meg, mener Svar Nilsen.

Dovydas (11) (t.h.) og Skirgaila Skebas (14) var med mamma Inga på flaggermussafari i Frognerparken. Kjell Isaksen holder ultralyddetektoren i handa, og det er like før flaggermusene gjør entre. Foto: Anders Høilund

Inga Skebiene, opprinnelig fra Litauen, har tatt med sønnene Skirgalia (14)og  Dovydas Skebas (11) og  til Frognerparken.

— Det er endelig sommerferie, og vi vil gjøre noe sammen. Da vi så dette annonsert på Facebook bestemte vi oss for å ta en tur, sier Inga Skebiene.

Yngstesønnen Dovydas følger spent med på Isaksens fortelling om flaggermusene, og vil vite om hvorfor de sover med hodet ned.

Svaret fra eksperten blir som så mange svar om flaggermus. Det vet vi ikke helt sikkert.

— Flaggermusas forbein, eller hender er omdannet til vinger, og er dårlige til å holde seg fast med. Derfor tar den tak med bakbeina og henger opp ned når den sover. Men den kan sove på magen også, forteller flaggermusmannen.

En flaggermus gjør ingen sommernatt

Plutselig roper Dovydas

— Der, flaggermus, roper han.

Det går et gisp gjennom gruppen som står under trærne i Frognerparken. De fleste får et glimt av dyret før det forsvinner ut av syne.

— Jeg har aldri sett en flaggermus før, sier Dovydas.

Kjell Isaksen har med seg en ultralyddetektor. Med den kan han spille av lyden flaggermusene bruker når de jakter. Flaggermusa sender ut lydsignaler, og hører av ekkoet av disse om det finnes mygg eller andre god mat foran seg. Disse lydene har så høy frekvens, er så lyse, et vi mennesker ikke kan høre dem. Isaksen rigger opp lydutstyret. Vi venter spent.

Med ultralyddetektoren kan Isaksen spille av lyden, slik at vi kan høre. Han som ekspert kan bestemme hvilken art det er som jakter. Det er stille i ultralyddetektoren. Vi venter videre.

Like lite som en svale gjør en sommer, gjør en flaggermus ingen sommernatt, men vi har mer i vente.

De kom fram, en etter en, flaggermusene. I alt så vi tre forskjellige arter. Foto: Anders Høilund

En til og en til. Og enda en

Vi går ned til den nederste dammen i Frognerparken. Da knitrer det i ultralyddetektoren. Vi ser ei flaggermus jakte insekter rett over vannet.

— Vannflaggermus, sier eksperten. Så kommer ei til.

— Dvergflaggermus. Så ei til, enda en og enda en og enda en. Så var det mange flaggermus ute allikevel. Høyt oppe, over kaféen "Anne på Landet" jakter enda flere flaggermus.

Det smeller i Isaksens lytterutstyr. Vi får også høre flaggermusenes sosiale lyder. De sier gjerne hei og goddag når de treffes ute på jakt.

— Det er nordflaggermus. Det er den flaggermusa som lever lengst mot nord, og høyest opp på fjellet. Målselv i Troms er det nordligste stedet det er funnet en fast bestand av disse små insektspiserne, forteller biolog Kjell Isaksen

Vi blir stående å se opp mot nattehimmelen. Vi tenker på hva Kjell Isaksen har fortalt.

Flaggermusene kan bli gamle, over 40 år. Det lille dyret som flyr over Frognerparken i dag kan faktisk ha gjort det samme den gangen Albert Nordengen var ordfører i Oslo.

Powered by Labrador CMS