Tankbiler prøvde å suge opp mest mulig olje etter utslippet. Foto: Christian Boger
Tankbiler prøvde å suge opp mest mulig olje etter utslippet. Foto: Christian Boger

Sporveien har vedtatt en bot på en million kroner etter oljelekkasjen på Ryen våren 2018

Sporveien beklager sterkt lekkasjen, har lagt ned et betydelig arbeid for å redusere skade på miljøet og betaler millionboten.

Publisert Sist oppdatert

Under tømming av tre gamle oljetanker med fyringsolje onsdag 30. mai 2018 på Ryen verksted, oppsto en lekkasje. Denne førte til at fyringsolje rant ut i overvannsrør, som igjen førte oljen ned Ekeberglia til Alnaelva, og så videre ut i sjøen ved Kongshavn.

Utslippet skyldtes en sprekk i et rør som var nedgravd og gikk under muren på en bygning på Ryen verksted. Politiet har etterforsket saken, og Sporveien har vedtatt en bot på en million kroner som er ilagt etter etterforskningen.

Sporveien beklager

 «Sporveien beklager sterkt det som skjedde og har lagt ned et betydelig arbeid både umiddelbart etter lekkasjen og senere for å redusere utslipp og skade på miljøet», sier Sporveien selv i en pressemelding.

28000 liter fyringsolje rant ut i grunnen, og 25300 liter ble fanget opp. Det meste av den resterende fyringsoljen, 2600 liter som ikke er fanget opp, ligger i stor grad i grunnen under bygningsmassen på stedet, der den er vanskelig å få fjernet.

Oljen ble suget opp og gravd ut

Ved ulykkesstedet er det lagt inn en miljøbrønn med pumpe som fanger opp fyringsolje som siger inn i grunnvannet og pumper dette opp i en oljeutskiller.

Det ble gjennomført et omfattende arbeid for å begrense skadene. Sugebiler hentet opp noe over 22.000 liter fyringsolje ved Kongshavn og i Alnaelva, og 2000 liter ble gravd ut av grunnen på ulykkesstedet. Noe over 1000 liter ble fanget opp av oljelenser som var lagt ut i Kongshavn og på Sørenga.