DEBATT

Det er på tide å innføre gratis skolefritidsordning som en nasjonal standard.
Det er på tide å innføre gratis skolefritidsordning som en nasjonal standard.

– Hele Norge bør lære av Oslos satsing på aktivitetsskolen

Utrullingen av gratis aktivitetsskole i Oslo er intet mindre enn en revolusjon i hverdagen til foreldre og barn i osloskolen. Nå må vi løfte suksessen, for alle barn fortjener et like godt tilbud som barna i osloskolen.

Publisert

Før jeg flyttet til Oslo bodde jeg i Bergen, og det er naturlig å sammenligne hvor mange barn som bruker aktivitetsskole (SFO som det heter i resten av landet) i landets to største byer.

For fem år siden gikk flere barn i Bergen i aktivitetsskolen (AKS) enn i Oslo. I Bergen gikk 69,4 prosent av barna i AKS, mens i Oslo gikk 66,5 prosent. Nå er rollene snudd totalt om. 79,4 prosent av barna i Oslo går i AKS, mens i Bergen har det vært en nedgang til 67,8 prosent. Dette er ikke tilfeldig, det handler om politikk.

Den største forskjellen på politisk styring i Bergen og i Oslo er om byrådet lener seg mot venstre eller sentrum. I Bergen styrer MDG og AP sammen med Venstre, mens i Oslo styrer MDG og AP sammen med SV.

En stor suksess

For SV var gratis AKS en av hovedsakene i 2015-valget og ble et av de store gjennomslagene SV fikk i byrådet i Oslo. Nå er tallenes tale klar: Det har vært en suksess.

I Oslo har tallene på barn i aktivitetsskolen vokst raskt.
I Oslo har tallene på barn i aktivitetsskolen vokst raskt.

Nøkkelen er at tilbudet er gratis for alle barn på skolene. Her skilles det ikke på om foreldrene dine heter Røkke, Løvenskiold eller Nilsen. I 2015 var det gratis AKS på to skoler på 1. trinn, i 2020 var det gratis på alle 115 barneskoler.

Selv med tøffe kommunebudsjett på grunn av koronakrisen, får stadig flere barn i bydelene tilbudet om gratis AKS til og med fjerde trinn. Det har mye å si på lommeboken til foreldre, som sparer i snitt 22 500 kroner per barn per år.

På skoler med gratis aktivitetsskole på alle fire trinn, vil foreldrene spare 90 000 kroner per barn. Dette er ikke et småbeløp, og når ordningen gjelder for alle barn, styrker det fellesskolen.

Alle barn må få delta i leken

Skolefritidsordning er viktig for at barn skal kunne delta i leken, læringen og fellesskapet som er etter de siste skoletimene. Når vi vet at kostnaden er en barriere for mange, så er det et utenforskap vi må bekjempe.

I en evaluering fra 2018 svarte en tredjedel av foreldre at pris er en viktig årsak til at de ikke benytter seg av skolefritidsordningen. Når vi vet dette, er det ingen grunn til at tilbudet ikke burde utvides til å gjelde hele landet.

Å innføre AKS, slik vi har det i Oslo, nasjonalt, koster fellesskapet 5,4 milliarder, forutsatt at alle barn benytter tilbudet. Prislappen er altså under en sjettedel av de skattekuttene regjeringen har innført siden 2013.

Det mangler ikke på penger i samfunnet, vi kan styrke fellesskapet om vi ønsker det. Det er fremdeles mulig å utvide velferdsstaten i Norge, som SV har vist i Oslo. Nå må alle barn i Norge få et like bra tilbud som barna i Oslo.

Det er på tide å innføre gratis skolefritidsordning som en nasjonal standard.

Powered by Labrador CMS