Oslo Høyre burde heller se på egne prioriteringer, om de ønsker å gjøre noe med aktivitetsskolen, mener skribenten. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Oslo Høyre burde heller se på egne prioriteringer, om de ønsker å gjøre noe med aktivitetsskolen, mener skribenten. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

– Senest før jul foreslo Oslo Høyre 120 millioner mindre til aktivitetsskolen

Hvis Silje Lutro (H) er bekymra for utgiftene ved aktivitetsskolen bør hun rette skytset mot eget parti og stoppe årlige nedprioriteringer og kutt.

Publisert

Gode intensjoner hjelper ikke uten penger. I VårtOslo uttrykker Oslo Høyres utdanningspolitiske talsperson Silje Lutrouro rundt kostnadene ved aktivitetsskolen.

Da er mitt tips at Høyre stopper å foreslå kutt der hvert eneste budsjett, som vil sende tusenvis av småbarnsforeldre en ekstraregning på over 20 000 i året.

Universell gratis aktivitetsskole

Det faller kanskje representant Lutro tungt for hjertet at hennes eget parti aldri har prioritert aktivitetsskolen. For etter 18 år med Høyre-styre ble det aldri gjort noe med det store skillet etter skoletid, der alt for mange barn ikke hadde råd til å delta på aktiviteter etter skoletid.

Det var først under et rødgrønt byråd det ble innført en universell gratis aktivitetsskole i stadig større omfang. Parallelt valgte Høyre å stå på sidelinjen å stemme mot og heller foreslå kutt.

Senest i budsjettmøtet før jul foreslo de 120 millioner mindre til aktivitetsskolen som ville frata tusenvis av barn i byen gratis AKS. Det ville gjøre at alt for mange nok en gang måtte bli værende utenfor etter skoletid, fordi Høyre heller ville prioritere å la noen av byens rikeste slippe eiendomsskatt.

Alle deltar og alle får igjen

Når nå byens 1. og 2. klassinger vil få gratis AKS til skolestart til høsten, er det fordi de rødgrønne byrådspartiene har prioritert dette, mens Høyre stemte mot.

At Høyre nå ønsker en behovsprøving av AKS vitner det om en historieløshet i måten vi organiserer vår felles velferd på. Familier som tjener godt får også gratis skole, barnetrygd og helsetjenester, selv om mange kunne betalt for det også.

Det er fordi vi vi ønsker en velferdsstat der alle deltar og alle får igjen.

Lite treffsikkert

I tillegg er behovsprøvde ordninger lite treffsikre for å hjelpe dem man forsøker å nå. Det ser vi for eksempel på den inntektsbaserte ordningen med gratis kjernetid i barnehagen.

Nasjonalt er det 17.000 barn som har krav på gratis kjernetid og som ikke får det. Høyre-regjeringen sier selv at det handler om «en krevende søknadsprosess».

Sannheten er at Høyre bevist prioriterer å gi færre tilbud om AKS når de tar penger ut av tilbudet. Hvis representant Lutro er bekymra for utgiftene ved AKS bør hun derfor rette skytset mot eget parti og stoppe årlige nedprioriteringer og kutt.

Powered by Labrador CMS