OSLO  20190826.OSLO, NORGE 2019826. NTB temaSak om finansiering av bolig for unge.Megler fra Eie, Granit Zumberi
OSLO 20190826.OSLO, NORGE 2019826. NTB temaSak om finansiering av bolig for unge.Megler fra Eie, Granit Zumberi

23 prosent av Oslo-boere planlegger å kjøpe bolig i løpet av neste halvår – bare 14 prosent vil selge

Det går mot en svært aktiv vår og sommer i Oslos boligmarked, der etterspørselen etter boliger vil være større enn tilbudet. Flere enn to av ti Oslo-boere planlegger å kjøpe bolig i løpet av neste halvår

Publisert

Ubalansen mellom tilbud og etterspørsel fremkommer i Oslopulsen – en helt rykende fersk undersøkelse om bolig, boligsalg og boligkjøp blant Oslos innbyggere.

Mer enn en femtedel (23 prosent) av Oslos innbyggere sier i undersøkelsen at de planlegger å kjøpe bolig i Oslo de neste 3-6 måneder. Samtidig sier bare 14 prosent av Oslos innbyggere at de planlegger å selge bolig.

– Funnene tyder på at aktivitetsnivået og volumet i Oslo-markedet vil være høyt også i månedene som kommer. Tallene stemmer overens med det meglerne opplever ute i markedet, at det er et litt lavt tilbud, men økende nå etter påske, sier administrerende direktør Karsten Onsrud i Aktiv Eiendomsmegling.

Mye tyder på at prisene i boligmarkedet vil holde seg minst på dagens nivå i tiden fremover.
Mye tyder på at prisene i boligmarkedet vil holde seg minst på dagens nivå i tiden fremover.

Ikke nødvendigvis sterk prisvekst

Selv om Oslopulsen indikerer at det er flere som planlegger å kjøpe enn å selge, blant annet planlegger 29 prosent av de som leier bolig nå å kjøpe de neste 3-6 måneder, så må man også ta høyde for at noen også skal kjøpe nybygde boliger. Dette sammen med andre faktorer gjør at det ikke nødvendigvis blir en sterk prisvekst i Oslo.

– Normalt gir større etterspørsel enn tilbud prisvekst. Det kan godt skje nå også, men i påsken og ukene etterpå ble det lagt ut flere boliger enn det ble solgt, noe som kan tyde på en svakere utvikling fremover. I tillegg vil også høye strømpriser, generell prisstigning på mat- og forbruksvarer og ytterligere rentehevinger også påvirke boligkjøpernes økonomiske handlingsrom og således kunne bidra til at prisene flater ut, sier Onsrud.

Flyktninger skal ha bolig

Nedgang i boligprisene er derimot lite trolig, mener Onsrud:

– Samtidig gjør høye råvarepriser at igangsetting av prosjekter og nybygging stanses eller utsettes. Det forventes også mange flyktninger til Norge som også skal ha bolig. Dette vil gjøre at prisene vil holde seg godt i Oslo.

Undersøkelsen er utarbeidet av Aktiv Eiendomsmegling og gjennomført av analyseselskapet youGov første uken i april 2022. Hensikten er å ta pulsen på Oslos boligmarked.

Powered by Labrador CMS