Helseminister Bent Høie mener det rødgrønne byrådet prøver å skyve ansvar over på staten ved å kutte i støtten til Kirkens Bymisjons hiv-tiltak Aksept. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Helseminister Bent Høie overrasket over byrådets kutt til hiv-smittede i Oslo

� Jeg er veldig overrasket over at de foreslår kutt allerede neste år og bare sender oss et brev, sier helseminister Bent Høie (H) etter å blitt kjent med at byrådet ikke lenger vil støtte Kirkens Bymisjons hiv-tiltak Aksept.

Publisert

Det er Dagsavisen som omtaler helseminister Bent Høies reaksjon på det rødgrønne byrådets kuttforslag. Helsebyråd Tone Tellevik Dahl (Ap) mener hiv-tiltaket Aksept øverst på Dælenenga ikke har mange nok brukere fra Oslo.

— Byrådet mener det er feil å bruke store summer på tilskudd som først og fremst går til innbyggere i andre kommuner, mener Tone Tellevik Dahl.

I første omgang foreslår byrådet å halvere støtten på 12 millioner. Deretter kutte den kommunale støtten helt etter 2021.

— Skyver ansvaret over på staten

— Kommunen kan selvfølgelig ikke forvente at staten står klar på toppen av året til å ta over et sånt ansvar. Det vet de jo. Byråden prøver å skyve ansvaret over på staten. Det er selvfølgelig noe alle gjennomskuer, sier helseminister Bent Høie (H) til Dagsavisen.

Kronprinsesse Mette Marit til stede ved 25-årsjubileet til Kirkens Bymisjons senter Aksept i 2012. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix

Inntil nå har Kirkens Bymisjons hiv-tiltak Aksept fått 12 millioner kroner årlig i støtte fra Oslo kommune. Mens staten støtter Aksept og bymisjonen med 4,1 millioner kroner årlig.

Nå mener altså helsebyråd Tone Tellevik Dahl at staten bør ta hele regningen fordi flesteparten av brukerne ved Aksept angivelig ikke er osloborgere.

Mener byrådet tar feil

Men påstanden fra Tellevik Dahl bestrides av Kirken Bymisjon. Virksomhetsleder Elisabeth Mustorp ved Aksept mener omlag 60 prosent av brukerne har bostedsadresse i Oslo.

Aksept jobber blant annet for at mennesker som lever med hiv i størst mulig grad skal få realisert sine livsmuligheter og øke sin mestringskapasitet knyttet til det å leve med viruset.

— Hiv er fortsatt stigmatisert. Mange som får hiv opplever det som en krise, og noe de trenger tid til å bearbeide. Vi har folk som har vært her som har isolert seg bak nedrullede gardiner i mange år før de kom til oss, sier Elisabeth Mustorp.

Budsjettforslaget fra det rødgrønne byrådet skal endelig behandles av bystyret på et møte den 11. desember.

Powered by Labrador CMS