Forbrenningsanlegget på Klemetsrud sorterer søppel fra privathusholdning. Plasten i blå poser går til Tyskland. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

– Vi vil vise hvordan en storby går foran i kampen mot plastforsøpling, sa miljøbyråd Lan Marie Berg. Men setter ikke av et øre til gjenvinningsanlegg for plast

Nesten all plasten oslofolk resirkulerer blir satt på lastebiler og transportert til Tyskland. Energiselskapet Fortum ønsker å etablere et gjenvinningsanlegg for plast for Oslo, men får null støtte av byrådet.

Publisert

Plasten utgjør et enormt miljøproblem, og 80 prosent av all plast ender opp på fyllinger eller i havet. Oslo-politikerne Eirik Lae Solberg (H) og Hallstein Bjercke (V) er skuffet over at byrådet ikke prioriterer plastgjenvinning høyere.

I Oslo har byrådet erklært at kommunen skal gå foran i kampen mot plastforurensningen. I budsjettforslaget for neste år, setter byrådet likevel ikke av en krone til et gjenvinningsanlegg, slik at plasten kan blir resirkulert i Norge.

– Skal gå foran

Under Miljøpartiet de Grønnes landsmøte i fjor sa byrådsleder Raymond Johansen at Oslo kommune skal ta en lederrolle for å redusere bruken av unødvendig plast.

Raymond Johansen og Lan Marie Berg har lovet å gå foran i kampen mot plast. Men noe gjenvinningsanlegg for plast fra Oslo, støtter de så langt ikke. Foto: Morten Lauveng Jørgensen

– Vi vil gå gjennom våre egne innkjøp for å fase ut unødvendig engangsplast i kommunens virksomheter og inviterer næringslivet og organisasjoner i Oslo til en dugnad mot plastforsøpling, sa Raymond Johansen til NTB.

Også miljøbyråd Lan Marie Nguyen Berg gikk høyt ut. – Vi ønsker å vise hvordan en storby kan gå foran i kampen mot plastforsøpling, sa hun.

Det rødgrønne byrådet har tatt flere initiativer mot plastforsøpling. Blant disse er en utfasing av unødvendig engangsplast innkjøpt av Oslo kommune, ansettelsen av en plastkoordinator og driften av den eldrevne båten Pelikan, som samler opp flytende avfall i Oslofjorden.

Nytt anlegg i Hobøl

Men noe gjenvinningsanlegg prioriterer byrådet ikke. I fjor ble det klart at energiselskapet Fortumplanlegger å bygge et anlegg for gjenvinning av plast i Hobøl kommune i Østfold, bare fire mil fra Oslo. Anlegget vil ha kapasitet på opptil 60 000 tonn plast, noe som utgjør nesten all norsk husholdningsplast.

- Vi jobber videre med planleggingen av anlegget for plastgjenvinning. Per nå venter vi på avklaring fra Østfold fylkeskommune, sier Stian Mathisen, kommunikasjonssjef i Fortum. Foto: Fortum

I Oslo produserer vi omtrent 11 000 tonn husholdningsplast i året. Gjenvinning av denne plasten ville bidra sterkt til realiseringen av anlegget på Hobøl.

Men noe gjenvinningsanlegg for plast, ligger ikke i budsjettforslaget fra den politiske ledelsen i byen. Oslo-politikerne Eirik Lae Solberg (H) og Hallstein Bjercke (V) er skuffet over at byrådet ikke prioriterer plastgjenvinning høyere.

Les også: Plastrusken fant 20 kilo plastposer på 655 meter av Akerselva

– Forventer et initiativ fra Oslo

– Byrådet burde satt av 40-50 millioner kroner i budsjettet til et gjenvinningsanlegg for plast, sier Eirik Lae Solberg, gruppeleder for Høyre i bystyret i Oslo.

– Jeg forventet et initiativ for et gjenvinningsanlegg for plast. Men i budsjettet varsles ingen tiltak. Vi trenger å bygge opp denne typen anlegg i Oslo for å sikre at plasten vi samler inn blir gjenvunnet og ikke havner på avveie, sier Hallstein Bjercke, gruppeleder for Venstre i Oslo bystyre til VårtOslo.

– Oslo kan bidra til at anlegget bygges, slik vi har gjort det med fjernvarme og biogass. Eller vi kan sikre at anlegget mottar Oslos plast og stille krav til andelen gjenvunnet plast i produkter som Oslo kommune kjøper.

Oslopolitikerne Eirik Lae Solberg (H) Hallstein Bjercke (V) er skuffet over at byrådet ikke prioriterer et gjenvinningsanlegg for plast: Foto: Arnsten Linstad

Klemetsrud forbrenningsanlegg kostet rundt fire milliarder kroner. Biogassanlegget på Nes kostet opp mot én milliard. Anslagene fra Fortum til et gjenvinningsanlegg med en kapasitet på 30.000–40.000 tonn plast er rundt 250 millioner kroner. Det er ikke avskrekkende med tanke på hva Oslo har brukt på resirkuleringssystemet vårt allerede, sier Bjercke, til Aftenposten.

«Vil vurdere avfallssystem»

– Plast er et materiale som egner seg veldig godt for gjenvinning, så lenge den er av en god kvalitet, sier Kari Anne Lyng, forsker i Østfoldsforskning, til Forskning.no.

I dag blir plasten sendt til Tyskland for gjenvinning. Men hvor stor andel av den norske plasten som blir resirkulert, er det ingen som kan svare på. Når plasten ikke blir gjenvunnet, blir den i stedet brent og brukt til å skape energi.

Miljøbyråd Berg har ikke noe godt svar på hvorfor byrådet ikke prioriterer dette. Alt hun kan si er at vi vil «vurdere fremtidens avfallssystem i Oslo».

– Byrådet jobber med plastgjenvinning på bred front og er allerede i gang med prosjekter for å se på hvordan vi kan øke gjenvinningsgraden i dagens anlegg og vurdere fremtidens avfallssystem i Oslo. Tidligere i år la byrådet frem en egen plasthandlingsplan, med mål om å bli den første byen i verden som kutter ut unødvendig engangsplast. Allerede i løpet av året skal vi fase ut all unødvendig engangsplast i kommunen, sier hun til VårtOslo.

Powered by Labrador CMS