Et titalls mennesker fra både Helsfyr og andre steder i byen møtte opp på støttemarkeringen for grønnsaksbutikken Vitamin torg, tirsdag kveld.Foto: Petter Terning
Folk fra hele byen møtte opp på støttemarkering for grønnsaksbutikken på Helsfyr
Frukt- og grøntbutikken Vitamin Torg sin mulige fraflytting fra Helsfyr har fått flere til å reagere. Tirsdag var det støttemarkering for lokalet, der et titalls mennesker fra hele byen dukket opp for å støtte oppropet om å redde butikken. — Det er viktig at folk får handle gode matvarer av god kvalitet, til en billig penge. Det fyller rett og slett et folkehelsebehov.
Tirsdag ettermiddag sto et titalls mennesker utenfor grønnsaksbutikken Vitamin Torg på Helsfyr. Her sto Aksel Hjelme og holdt appell om viktigheten ved å ha en slik butikk i nærområdet.
Sammen med blant annet Synne Gulliksen, som forrige uke startet et opprop på nett for butikkens fremtid, arrangerte de tirsdag ettermiddag en støttemarkering, med kortreist mat og appeller.
— Det er en grønnsaksbutikk, hverken mer eller mindre. Men det er viktig at folk får handle gode matvarer av god kvalitet, til en billig penge. Det fyller rett og slett et folkehelsebehov, og det er en billig investering fra kommunen, sier Hjelme.
Vitamin Torg ligger i samme bygg som T-banestasjonen på Helsfyr. Derfor leier butikken lokalet fra Sporveien. Blant annet på grunn av en kontrakt som går ut, må grønnsaksbutikken se seg nødt til å flytte.
Dette har fått flere av kundene til å reagere. Ikke bare de som bor på Helsfyr, men også de som daglig er innom butikken på vei til og fra jobb. Butikkens beliggenhet har bidratt til at mange mennesker har det som rutine å gå innom for å handle råvarer.
— Det er en veldig stor verdi i nabolaget, og plasseringen er ideell. Det burde Sporveien se verdien av, fortsetter Hjelme.
Mange mennesker hadde møtt opp på tirsdagens støttemarkering, hvor arrangørene serverte børek og indisk linsesuppe, med ingredienser fra butikken. Målet med markeringen var å vise sin støtte til Vitamin Torg, og få flere personer til å signere oppropet om å kanskje redde butikken.
— Vi mener kommunen burde være bevisste på å gi et best mulig tilbud til innbyggerne i denne byen. Ikke bare til nabolaget men også resten av Oslo, sier Hjelme.
1600 signaturer på en uke
Hjelme sier at flere grønnsaksbutikker på både Oppsal, Manglerud og Tveita også har forsvunnet med tiden. Butikkene fyller viktige funksjoner i nærmiljøene, noe arrangørene synes er trist at Sporveien ikke ser verdien i.
— Det har vært en voldsom respons på dette oppropet, med 1600 signaturer på en uke. Det er overveldende, og det speiler engasjementet folk har for butikken, fortsetter ildsjelen.
Sporveien har gjentatte ganger påpekt at nåværende leietaker står fritt til å ønske videre leie av lokalene, selv om det ikke er automatikk for en forlengelsen av kontrakten. Sporveien har også sagt at det ikke stemmer at det har blitt varslet økt leie i lokalet.
Til VårtOslo sier pressekontakt Thomas Aleksander Ege at Sporveien har forståelse for engasjementet for nærbutikkens fremtid.
— Vi skjønner godt at nærmiljøet engasjerer seg i grønnsaksbutikken på Helsfyr. Det er slik at leieinntektene til Sporveien går til å lage et best mulig kollektivtilbud til minst mulig kostnad for Oslo kommune som eier oss. Med leieinntektene reduserer Sporveien behovet for de offentlige tilskuddene vi ellers ville ha trengt for å sikre kollektivtilbudet i byen vår, sier han.
— Grønnsaksbutikken er et flott tilbud. Vi vil veldig gjerne ha dem med videre blant interessentene som ønsker å leie lokalet, avslutter Ege.