– Nå holder det ikke lenger at politiet sier de har en magefølelse når de stopper mørkhudete, sier Akhenaton de Leon.
Foto: Heiko Junge / NTB og Privat
Forsøksordning i Oslo: – Dette er den største antirasistiske seieren de siste 30 årene
– Forsøket med en kvitteringsordning for politiet er, sammen med endringen av rasismeparagrafen, det viktigste vedtaket for borgerrettigheter de siste 30 årene, sier Organisasjon mot offentlig diskriminering.
SV har i budsjettavtalen med de to regjeringspartiene AP og SP fått gjennomslag for et pilotprosjekt med kvitteringsordning for politiets personkontroller i Oslo. SV sørget for at penger til prosjektet ble med i budsjettet for neste år, slik at ordningen kan komme på plass.
– Pengene er viktig her. I 2003 skulle man teste en kvitteringsordning i Drammen, men denne ble ikke gjennomført, angivelig fordi det ikke var satt av penger, sier Akhenaton de Leon, daglig leder av Organisasjon mot offentlig diskriminering.
Ordningen innebærer at alle som blir kontrollert av politiet, skal kunne få en kvittering som sier hvorfor man ble stoppet. Kvitteringen er et bevis på kontrollen.
Kontroll av mørkhudete
– Nå holder det ikke lenger at politiet sier de har en magefølelse når de stopper mørkhudete. De må dokumentere den politiske kontrollen. Kvitteringsordningen skal forebygge etnisk profilering og støtte tilliten til politiet, sier de Leon.
Han håper at kvitteringsordningen skal få politiet til å tenke seg om en ekstra gang før de stopper og mistenkeliggjør personer.
«Ingen utlendinger ønsket»
Han mener kvitteringsordningen er det viktigste gjennombruddet for antirasisme og borgerrettigheter de siste 30 årene, ved siden av reformen av rasismeparagrafen i 2003-04. Før rasismeparagrafen ble revidert var det lov for en boligutleier å skrive «ingen utlending ønsket» eller «kun for nordmenn» i boligannonser, ifølge de Leon.
– Etnisk profilering er et omfattende problem som myndighetene ikke har tatt tak i. I dag fins det en kollektiv angst for uniformer blant ungdom. Selv om ikke du har blitt kontrollert, har broren din eller faren din det.
Stiller krav til dokumentasjon
Han mener det er veldig spesielt, i et land som Norge med så mye dokumentasjon, at det ikke går an å si noe om hvor ofte politiet kontrollerer folk og hvorfor.
Akhenaton har likevel sine reservasjoner.
– Men jeg har til gode å se hva politiet blir stilt krav om å kvittere ut. De bør kunne dokumentere tid, sted og årsaken til kontrollen. I tillegg bør kvitteringen inneholder tjenestenummeret til tjenestepersonen.