Hvem vil drive restaurant i Ladegården? En staselig lystgård fra barokktiden bygget i 1725. Som er i topp stand med moderne fasiliteter som toaletter, kjøkken og elektrisk anlegg.
Hvem vil drive restaurant i Ladegården? En staselig lystgård fra barokktiden bygget i 1725. Som er i topp stand med moderne fasiliteter som toaletter, kjøkken og elektrisk anlegg.

Forsøker på ny å få noen til å satse i praktbygget. - Vil du drive kafé med uteservering i Ladegården?

Ladegården er ett av Oslos viktigste historiske og flotteste bygg, med praktfull beliggenhet i Gamlebyen. Men fortsatt har ikke kommunen klart å få noen til å drive restaurant- eller kafédrift der. Nå søkes det på ny etter noen som vil satse.

Publisert

For noen få år siden ble faktisk en av byens beste pizzaer servert hos Ladegården Café. Men den kaféen eksisterer ikke lenger.

De siste årene har Ladegårdens relativt nyoppussede restaurantlokale, med uteserveringen på nær 200 kvm, stått tomt.

Inviterer til konkurranse

Samtidig er området rundt Middelalderparken blitt mer og mer rustet opp og trafikkstøyen er redusert til et minimum.

Likevel har ikke Oslo kommune lykkes med å få noen til å satse på restaurant- eller kafédrift i det man skulle tro var en svært attraktiv beliggenhet for servering.

Nå forsøker imidlertid kommunen på ny, nesten ett år etter VårtOslos artikkel om at det igjen skulle bli kafédrift i Ladegården.

En av salongene i den staselig lystgården fra 1725.
En av salongene i den staselig lystgården fra 1725.

— Vil du drive serveringsdrift i Oslo ladegård? Oslo kommune inviterer nå til konkurranse om drift av kafé eller restaurant i Oslo ladegård, skriver kulturetatenkommunens nettside.

Staselig lystgård fra 1725

Fristen for å være med i konkurransen om å bli "restauranteier" går ut 19. februer. Alle søknadspapirer og opplysninger om bygget ligger på nettsiden.

Ladegården ligger mellom middelalderruinene ved Gamlebyen kirke og den grønne Barokkhagen. En staselig lystgård fra barokktiden bygget i 1725. Som er i topp stand med moderne fasiliteter som toaletter, kjøkken og elektrisk anlegg.

Fra tidligere uteservering ved Ladegården.
Fra tidligere uteservering ved Ladegården.

— Oppussingen av lokalene er en del av opparbeidelsen av Middelalderbyen i sin helhet. Nå er vi spente på serveringstilbudet som kommer her, sa kulturetatens direktør Stein Slyngstad i fjor.

— Dette kommer til å bli en viktig møteplass for bydelen og for tilreisende, i et kulturhistorisk område av byen vår, sa han.

En kulturhistorisk eiendom

Som ladegård ble området brukt til å forsyne Akershus slott med mat og dyrefor etter at gamle Oslo brant i 1624 og byen ble flyttet til vestsiden av Bjørvika.

Deler av dette området ble kalt Oslo ladegårds søndre eng og har i dag gitt navn til Sørenga. Den nordre engen til eiendommen har gitt navnet til Nordenga bro.

Selve huset ble bygget på kjellermurene til borgermester Christen Mules gård. Her ble kong James VI av Skottland (senere James I av England) og prinsesse Anna gift i 1589. I kjelleren finner du rester av Oslos bispeborg fra 1200-tallet.

Oslo ladegård ligger altså i hjertet av Oslos middelalderby. Frem til nylig var det arbeid i området rundt eiendommen i forbindelse med anleggelsen av Follobanen. Området blir nå en offentlig park og kulturvernområde, som vil omfatte Ladegårdshagen.

Powered by Labrador CMS