Oslo 20200308. 8. Mars-markering på Youngstorget i Oslo søndag. Foto: Fredrik Hagen / NTB

Til deg som vil savne å gå i 8. mars-tog: Det kryr av digitale arrangementer på Kvinnedagen

I mangel av 8. mars-tog, appeller og paroler på Youngstorget og taktfast marsjering i gatene, er det en hel rekke digitale arrangementer å velge mellom.

Publisert

Koronapandemien setter en stopper for den tradisjonelle markeringen av Kvinnedagen med kor, korps, appeller og paroleoppstilling på Youngstorget. Det blir heller ikke et 8. mars-tog som snor seg gjennom gatene i sentrum.

Men fortvil ikke. Muligheten til å fylle dagen med kvinnepolitikk og likestillingskamp er så absolutt til stede.

Hovedparole om kvinneyrker

Selveste 8. mars-komiteen inviterer til appeller og kulturelle innslag med en live-sending fra 18 til 19.30.

Konferansier er skuespiller og samfunnsdebattant Iselin Shumba. Hun presenterer disse appellantene: Begard Reza, Idun Moe Hammersmark, Katrine Mital og Stine Westrum.

Kulturinnslagene er ved Akerselva kvinnekor og dirigent Sølvi Elise Halvorsen; Sykepleierforbundets Trommekorps og saxofonist Aina Helgeland Davidsen med pianist Monica Tomescu-Rohde.

Årets hovedparole er «Kvinnedominerte yrker er samfunnets bærebjelker – lønnsløft nå!»

Skuespiller og samfunnsdebattant Iselin Shumba er konferansier når 8. mars-komiteen i Oslo inviterer til appeller og kulturelle innslag med en live-sending fra 18 til 19.30. .

Noen av de andre parolene:

Det er en hel stabel med øvrige paroler, blant annet «Bekjemp vold mot kvinner - en global pandemi, forsterka av korona», «Abort er kvinners valg – fjern nemndene», «Beskytt voldsutsatte flyktningkvinner - fjern kravet om 5 års botid for permanent opphold», «Ja til samtykkelov - all sex skal være frivillig!», «Ingen klassekamp uten kvinnekamp», «Forsvarlig fødsel- og barselomsorg i hele landet», «Nei til skjønnhetstyranniet», «Støtt polske kvinners kamp for selvbestemt abort», «Jenter i teknikk og håndverk krever handling mot seksuell trakassering i arbeidslivet», «Hat mot minoritetskvinners stemme - en trussel mot demokratiet» og «Ingen kvinnekamp uten antirasisme – Black Womens’ Lives Matter».

Melahuset markerer

Melahuset er Oslos scene for flerkulturelle kunst - og kulturuttrykk, og har en digital markering som handler om kvinners rettigheter, inkludering, undertrykking og interseksjonalitet.

Appellanter er forfatter, skribent og student Sofia Srour og sosiolog og forfatter Linn Stalsberg. Det blir dessuten konsert med rapperen Lotus.

Arrangementet starter klokka 19 og strømmes.

Forfatter, skribent og student Sofia Srour er appellant når Melahuset feirer Kvinnedagen.

Midtøsten og Norge på Holmlia

Deichman Holmlia markerer Kvinnedagen med samtalen «Er jeg fri nå?» om boken ved samme navn. De som prater om den er forfatter Linn Stalsberg og oversetter av boken til arabisk, Sherine Wahab samt leder for biblioteket, Nisrin Maktabi Barkouki. Temaene for samtalen er status på kvinnekampen i Norge og i Midtøsten og utfordringene i en samtid preget av usikkerhet, pandemi og raske samfunnsendringer.

Samtalen starter klokka 17.

Lansering av jubileumsantologi

Boka og antologien «Vi tar ordet-minoritetskvinnekamp gjennom 40 år!» lanseres i morgen på MiRA-Senterets digitale lanseringsfest fra klokka 11 til 13.

Antologien gir innblikk i over 40 år med minoritetskvinnekamp og om betydningen minoritetskvinne-aktivistene har hatt for utviklingen av en inkluderende anti-rasistisk kvinnebevegelse, skriver MiRA-senteret på arrangementssiden.

Fafo feirer

«Litt av hvert om likestilling» har Fafo kalt sin markering av den internasjonale kvinnedagen. Det er et webinar med et knippe forskningsområder fra Fafos portefølje belyst ut fra et kjønnsperspektiv. Stikkord er likelønn og arbeidsledighet, yrkesdeltakelse blant innvandrede kvinner, korona og det kjønnsdelte arbeidsmarkedet og likestilling i Kina. Påmelding via Fafos arrangementssider.

Arbeiderpartiet og LO arrangerer temakvelden «8.mars: Pandemi, arbeiderkvinner og bedre vern mot voldtekt»

Temaet er kvinnedominerte jobber som har stått i frontlinjen i koronapandemien. Gjør pandemien at disse yrkene verdsettes bedre? Hvilken politikk trengs for å gi bedre lønns- og arbeidsvilkår?

Et annet tema er vold og overgrep mot kvinner. «Selv i likestilte Norge, opplever om lag en av ti kvinner voldtekt i løpet av livet», skriver arrangørene.

Kari Elisabeth Kaski og Marian Hussein inviterer til en prat om hvordan kvinnene i arbeidslivet er rammet av koronakrisen.

Koronakrise = kvinnekrise?

SV har livesending 8. mars med temaet «Er koronakrisen en kvinnekrise?»

På hvilken måte har pandemien truffet det kjønnsdelte arbeidslivet? er spørsmålet.

Kari Elisabeth Kaski og Marian Hussein inviterer til en prat om hvordan kvinnene i arbeidslivet er rammet av koronakrisen. Gjester: Anita Rathore (OMOD) og Lena Reitan, nestleder i Handel og Kontor.

Samisk hus er det digital konsert fra klokka 18 med temaet «Mot alt undertrykkelse og diskriminering av kvinner i verden». Det blir appeller ved ordfører Marianne Borgen og ledere av ERAS, EMINOL og kvinneorganisasjoner i Oslo. Bonus: Konsert med Con Clave.

Bokbad og Musti

Oslo Met inviterer venner, studenter og ansatte til markering av 8. mars. Det blir bokbad med Heidi Linde, variasjoner over temaet kjønn og korona og musikalsk innslag fra den spellemannsnominerte rapperen fra Tøyen, Musti.

Andre poster på programmet er foredraget «Økt vold mot kvinner under korona?» med førsteamanuensis Astrid Eriksen, OsloMet. Marta Breen holder kåseriet «Kjønn og korona». Hun stiller spørsmålet: Hva betyr hjemmetid, hjemmekontor og hjemmeskole for likestillingen? Arrangementet strømmes på OsloMets Facebookside og YouTube.

Powered by Labrador CMS