Reven blir våt på beina når 25 kubikkmeter vann velter nedover elveløpet gjennom Nydalen.

Akerselva flommer over etter mye regn og sen snøsmelting. Det buldrer i Bjølsenfossen

Vannføringen i Akerselva har økt kraftig de siste dagene etter mye nedbør og fortsatt snøsmelting i Nordmarka. Vann- og avløpsetaten ber folk være forsiktige når de beveger seg nær elva.

Publisert

Ikke siden desember har Akerselva vært så flomstor som de siste dagene. Vannføringen i Akerselva er nå på rundt 25 kubikkmeter i sekundet. Til vanlig ligger den på opptil tre kubikkmeter i sekundet.

Men i jula i fjor var vannføringen på 30 kubikkmeter i sekundet, en sjelden storflom i Akerselva midtvinters, som blant annet resulterte i oversvømte kjellere langs vassdraget.

— Vi regner ikke med at vannføringen vil øke enda mer, for det er ikke ventet like mye nedbør i dagene som kommer, sier Simen Strand Jørgensen, kommunikasjonsrådgiver i vann- og avløpsetaten.

Nedre Vøyen foss kaster seg i kaskader under Beyerbrua ved Hønse-Lovisas hus og er Akerselvas flotteste fossefall. Men ikke den høyeste. Bjølsenfossen er høyere.

— Hold dere unna fossene

— Den store vannføringen vil nok holde seg noen dager til, og vi ber publikum utvise aktsomhet når de beveger seg langs elva, og holde seg unna de kraftigste vannfallene.

— Det er viktig å vise forsiktighet ved fossene, understreker han. Vann- og avløpsetaten har tidligere advart om at Akerselva kan være livsfarlig når vannføringen er som nå, og at elva som vanligvis nesten er som en litt stor bekk når renner gjennom byen med en kraft folk lett kan undervurdere.

Strømmen er nå sterk i Akerselva etter regn og sen snøsmelting.

Den 16 meter høyre Bjølsenfossen er den største og flotteste, ved siden av fossen ved Mølla lenger nede på Sagene. På østsiden stanger fossen mot murene i det som tidligere var Bjølsen valsemølle.

På vestre bredd er det bratte skråninger og rester av murer som ender rett i fossen. Det har i flere år vært diskutert å åpne opp området for publikum, noe blant andre Miljøforeningen Akerselvas venner og Oslo elveforum har gått inn for.

Sen snøsmelting

Den høye vannføringen i Akerselva såpass sent i mai kommer som et resultat av regn, men også en kjølig april og mai måned som har forsinket snøsmeltingen i Nordmarka. Den 9,8 kilometer lange Akerselva har sitt utspring i drikkevannskilden Maridalsvannet.

— Det er fortsatt snøsmelting nord i marka, men det meste av vannet skyldes mye regn de siste dagene, sier Strand Jørgensen.

Brekke- eller Frysjafossen ved nedlagte Brekke kraftstasjon tirsdag ettermiddag.

Farlige storflommer

Vannføringen i Akerselva varierer betydelig gjennom året. Akerselva har normalt en markant vårflom i april–mai, som nå, og en flom sent på høsten.

Enkelte år har flommene vært spesielt kraftige. En av de største skjedde i 1830. Det året førte et dambrudd ved Bjørnsjøen til store flomskader langs Akerselva. Ved rekordflommen i Akerselva 15. november 1877 var vannføringen over 60 kubikkmeter i sekundet. Mest vanlig er det at vannføring ligger på rundt 1,5-3 kubikkmeter i sekundet.

Den 16 meter høyre Bjølsenfossen er den største og flotteste i byen.
Powered by Labrador CMS