Vann- og avløpsetaten frykter ingen stor vårflom i Akerselva i år. Foto: Tarjei Kidd Olsen
Kommunen håper å unngå årets varslede vårflom i Akerselva. Har tappet Maridalsvannet siden februar
Norges vassdrags- og energidirektorat varsler om mulig storflom på Østlandet denne våren. I Oslo håper vann- og avløpsetaten at deres forberedelser fører til at flommen uteblir.
Store mengder snø i fjellet og sen snøsmelting har ført til at Norges vassdrags- og energidirektorat har gått ut med advarsel om at årets vårflom kan bli historisk høy i en rekke vassdrag på Østlandet. Rundt hovedstaden er Maridalsvannet og Akerselva spesielt utsatt for flom. Allerede i februar begynte vann- og avløpsetaten å jobbe med å begrense flommen.
Funksjonsleder i etaten, Petter Morstad, mener de har full kontroll på situasjonen. Han frykter ingen storflom i år.
Har tappet Maridalsvannet
— Vi har tappet ned Maridalsvannet til tredve prosent. I tillegg sjekker vi magasinfylling, prognoser og kjører modeller daglig. Jeg er ikke redd for at det skal bli noen stor flom i år. Noe høyere vannføring enn normalt kan vi nok likevel oppleve, understreker han.
Per nå er det rundt 30-40 prosent mer snø enn vanlig. Det mener etaten er håndterbart.
Annonse
Frykter regn mer enn snøsmelting
Det er andre ting enn snøsmelting funksjonslederen frykter mer.
— Usikkerhetsmomentet er regnet. Kommer det mye regn i løpet av en kort periode nå i våres, kan vi oppleve at noen av elvene går over sine bredder, sier han.
Morstad håper nå derfor på en tørr vår i hovedstaden.
— Høstflommer er det typiske i Oslo-området. Vårflom oppstår sjeldnere. Februar og april er statistisk sett de tørreste månedene i året her i byen, noe vi håper de også vil være i år, sier han.
Ber innbyggerne ta ansvar
Det er ikke bare rundt elver og bekker vann- og avløpsetaten har startet vårforberedelsene. Også nede i selve byen er etaten godt i gang med arbeider, som skal hindre årets snøsmelting å skape flom og overvann.
— Nå renser vi alt av bekkerister for grus, søppel og nedfall fra trær. Det er viktig at alle som eier et sandfang fjerner alt av sand og grus nå, så dette ikke kommer inn i rørsystemet og skaper overvann, sier Morstad.