Byråd for miljø og samferdsel, Lan Marie Nguyen Berg, avdelingsdirektør i bymiljøetaten, Leif Jørgen Bjerch og nestleder i Gamle Oslo bydelsutvalg, Viktor Gjengaar på hengebrua som turfolket endelig kan ta i bruk igjen etter omtrent 18 måneder. Foto: Tarjei Kidd Olsen

Endelig, etter 18 måneder: Turveien langs Alnaelva er åpen igjen

Sommersesongen er reddet for Alnaelva-fans.

Publisert

Som vi skrev for noen uker siden, ble en strekning av turveien langs Alnaelva stengt etter at kommunen fikk pålegg om å sikre en skråning mot ras etter flommen i september 2015.

Bymiljøetaten stengte veien i november 2016. På fredag, omtrent 18 måneder senere, ble sperrene fjernet og strekningen endelig åpnet igjen.

Fra nå av kan du igjen nyte den naturskjønne og smått dramatiske ferden mellom Svartdalsparken i sør og området der Arnljot Gellines vei og Fagerlia møtes i nord. Her passerer du gjennom et lite stykk skog, en forhøyet gangvei og den flotte hengebrua fra 2011 med utsikt over Nygårdsfossen.

— En fantastisk vei

— Det var viktig å få åpnet veien og hengebrua til sommersesongen. Det er en fantastisk vei med flott utsikt, denne fine hengebrua, et skogsområde som vi forvalter som urskog, og det er et veldig populært sted for turgåere. Jeg har allerede fått øye på to hundeeiere på tur her nå, sier byråd for miljø og samferdsel, Lan Marie Nguyen Berg.

— For meg er det også viktig personlig, for jeg er faktisk storbruker av turveien selv. Jeg vet hvilket unikt område dette er, legger hun til.

Til venstre ser vi kampesteiner som har blitt plassert ut der hvor det var rasfare, rett ved hengebrua. Foto: Tarjei Kidd Olsen

Avviser Høyre-påvirkning

I forrige sak skrev vi om Høyres Yassine Arakia, som sendte byråden et klagebrev i slutten av februar. Han ville blant annet vite når turveien skulle gjenåpnes, og mente at byråden brukte for lang tid. — Det er skuffende og trist å se hvor lett byråden tar på det, sa han da.

Berg avviser imidlertid at det er Arakias brev og opptreden i VårtOslo som har ført til at det nå "plutselig" skjer noe. Hun forklarer den lange ventetiden med at det tar tid å planlegge prosjektet.

— Vi har jobbet med å finne en løsning helt siden mai i fjor. Vi har hatt både dialogmøter og annen korrespondanse med bymiljøetaten hele veien. Selv de tilsynelatende små tingene kan ta lang tid noen ganger, sier hun.

I tillegg har det har vært en prosess med å avklare ansvarsforholdet for området med sameiet og utbygger. Løsningen ble at kommunen tok på seg ansvaret for å sikre området ved brua.

Det ble laget en geoteknisk rapport for området allerede sommeren 2016, som start på arbeidet med å få sikret skråningen. Prosjekteringen av tiltakene som nå er gjort startet ved årsskiftet.

Måtte heise ned gravemaskin

Bymiljøetaten har utplassert digre kampsteiner i en svært bratt skråning ved siden av hengebrua som ender opp i selve elva.

Kampesteinene ved Alnaelva. Foto: Tarjei Kidd Olsen

I følge Leif Jørgen Bjerch, avdelingsdirektør i bymiljøetaten, har arbeidet også blitt forsinket av at de ikke kunne jobbe om vinteren, og at det er snakk om krevende forhold i den bratte skråningen.

— Det er et skikkelig utfordrende sted å jobbe. En gravemaskin måtte heises nedfor skråningen blant annet, slik at den kunne utplassere kampsteinene. Vi samarbeidet med vann- og avløpsetaten for å få redusert vannmengden mens vi holdt på, sier Bjerch.

Stenger igjen i november

Ifølge Bjerch skal turveien stenges igjen omtrent 15. november slik at de permanente tiltakene kan gjennomføres.

Fordi de midlertidige tiltakene så langt det er mulig skal bli en del av de permanente tiltakene, regner han med at veien da vil stenges i maks et par uker.

Området med rasfare er rett ved hengebrua. Nå har skråningen, som ble gravd ut på grunn av erosjon i flommen i 2015, blitt gjenetablert. Så har kampsteinene blitt satt ut. Hva de neste stegene i november blir er ikke helt avklart. Det kan blant annet være å legge nett over steinene som festes ned i fjellet.

Powered by Labrador CMS