Avduket monument på Normandieplassen. Fra v: Erlend Pehrson, Erling Eikli, kommandørkaptein Ola Bøe-Hansen, havnedirektør Ingvar M. Mathisen, forsvarsminister Bjørn Arild Gram og Pierre-Mathieu Duhamel (Frankrikes ambassadør til Norge).

Nytt minnesmerke avduket på Akershusstranda. Hedrer norske soldater som falt i Normandie i 1944

— Tusenvis av allierte soldater og sjøfolk ofret livet fra landgangen 6. juni i 1944 og til frigjøringen av Paris i slutten av august. Blant de falne var 52 nordmenn, sa forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) da et nytt minnesmerke ble avduket på Akerhusstranda.

Publisert

Representanter fra Hæren, Sjøforsvaret, Luftforsvaret og Handelsflåten leste opp navnene til de 52 falne norske soldatene i forbindelse med Operasjon Overlord i 1944, og la ned blomster ved minnesmerket.

— Jeg er født og oppvokst i Narvik, hvor jeg tidlig lærte om slaget om Narvik, det største slaget på norsk jord i moderne tid, sier Oslos havnedirektør Ingvar M. Mathisen.

— Viktig at også vi i Oslo hedrer dem

— Slaget om Narvik utspant seg fra 9. april til juni i 1940. Dette vekket også min interesse for å lære mer om andre verdenskrig herunder D-dagen og landgangen i Normandie, sa Mathisen da det nye minnesmerket ble avduket fredag.

Minnesmerket har fått en verdig plassering ved siden av Orlogsgasten, som står vendt ut mot fjorden der Kongens gate møter Akerhusstranda rett sør for Akerhus festning.

— Det er viktig at vi også her i Oslo hedrer de nordmenn som ga sine liv i Normandie i kampen for vår frihet, sier havnedirektør Mathisen i en pressemelding fra Oslo havn.

— Krigen i Ukraina en påminnelse

Operasjon Overlord startet med D-dag 6. juni 1944 og den allierte flåten satte i land over 155.000 soldater i Normandie. Tapstallene på både alliert og tysk side var enorme, og blant de mange tusen drepte var altså 52 nordmenn.

Det nye minnemerket på Normandieplassen hedrer de 52 falne nordmenn som deltok Operasjon Overlord i 1944.

— Krigen i Ukraina er en påminnelse. Den minner oss om at fred og frihet ikke kommer gratis, og at vi aldri kan ta friheten for gitt, sa forsvarminister Bjørn Arild Gram (Sp) sin tale før han foretok selve avdukingen.

— Den minner oss om at i vanskelige tider er det alltid noen som tar de tunge belastningene og noen som lider, slik veteranene fra andre verdenskrig gjorde det. De fortjener vår oppmerksomhet, omtanke og respekt. I takknemlighet avduker jeg navnene til våre falne helter, sa Gram.

Powered by Labrador CMS