DEBATT

— En søndagsåpen butikk gir unge en gyllen mulighet til å jobbe mer. Flere unge trenger penger, men har ikke tid til å jobbe i hverdagen, skriver Johanna Ulvebne, som er 1. nestleder i Aker Unge Høyre.

– Flere unge trenger penger, men har ikke tid til å jobbe i hverdagen. Løsningen er enkel; la dem jobbe på søndager

I dag er det 85 kommuner som er definert som turistkommuner, og i disse kommunene får butikkene holde søndagsåpent. Mandal er definert som en turistkommune. Hvorfor i alle dager skal ungdommer i Mandal få jobbe på søndager, men ikke vi som bor i Oslo? Skal jeg tjene mindre bare fordi byen min ikke er pen nok?

Publisert

I butikken jeg jobber er det allerede krevende å få flere vakter. Om jeg fikk jobbe på søndager, kunne jeg tjent penger den dagen jeg uansett ikke har noe å gjøre.

For mange unge er søndager en dag hvor man har lite å gjøre. En søndagsåpen butikk gir unge en gyllen mulighet til å jobbe mer. Flere unge trenger penger, men har ikke tid til å jobbe i hverdagen. Løsningen er enkel; la dem jobbe på søndager. Dette vil både åpne opp for flere jobbmuligheter, og ikke minst være en stor drivkraft til butikkene.

Politiet har viktigere ting å tenke på

I dag er det allerede 85 kommuner som er definert som turistkommuner, og i disse kommunene får butikkene holde søndagsåpent. Så vidt jeg vet, har ikke disse turistkommunene rast sammen av den grunn. Mandal er definert som en turistkommune. Hvorfor i alle dager skal ungdommer i Mandal få jobbe på søndager, men ikke vi som bor i Oslo?

I tillegg er det urimelig at noen få kvadratmeters forskjell skal være med på å avgjøre om en butikk får holde søndagsåpent eller ikke. Politiet har viktigere ting å tenke på enn å bøtelegge butikker på over 100 kvm som holder søndagsåpent. Om du har en butikk på over 100 kvm, mister du rett og slett friheten til å kunne holde åpent en søndag.

Arbeiderpartiet bruker argumentet om at de ansatte blir nødt til å jobbe en ekstra dag og at de nærmest vil bli «tvunget» på jobb en dag de skulle hatt fri. Selv om åpningstidene endres, tror jeg de færreste ville hatt noe imot å jobbe på søndager. Mange av de som jobber i butikk er unge, og jobber gjerne litt ekstra. Og om de ansatte i en butikk er nødt til å «tvinges» på jobb, sier det seg selv at problemet ikke lenger handler om at butikken skal være søndagsåpen. Da er det snakk om et problem som ikke kun løses ved å holde butikkene stengt på søndager.

Frihet til å handle når det passer

Istedenfor å dra ekstra langt på søndager for å oppsøke en søndagsåpen butikk, burde folk få frihet til å handle når det passer for dem. Det er ingen hemmelighet at hverdagen er travel for de fleste. I 2022 burde folk selv ha frihet til å handle når de vil, selv på søndager.

Jeg skrev dette innlegget på en søndag, siden jeg ikke hadde noe annet å gjøre. I fremtiden håper jeg at jeg kan jobbe denne dagen istedenfor. Søndagsåpne butikker er en vinn-vinn- situasjon for alle. I 2022 finnes det ikke lenger ett godt argument for søndagsstengte butikker.

Powered by Labrador CMS