Høye blokker og kompakt sykehusområde er skissert på Gaustad.

Bystyret raste mot regjeringens overkjøring av nytt storsykehus. — Knuser lokaldemokratiet

Helse Sør-Øst og regjeringens ønske om å bygge et nytt storsykehus på Gaustad fikk stryk av et nesten enstemmig bystyre onsdag kveld. — Dette setter lokaldemokratiet ut av funksjon, sier ordfører Marianne Borgen (SV).

Publisert

Til tross for en stor og tverrpolitisk motstand i bystyret mot å bygge et nytt storsykehus på Gaustad, har Helse Sør-Øst og regjeringen vedtatt å gå videre med utbyggingsplanene.

Under onsdagens bystyremøte, hvor Oslos folkevalgte skulle uttale seg om reguleringsforslaget som nå foreligger for det nye sykehuset, var motstanden mot planene svært sterke.

Kun Høyres representanter var positive til planforslaget.

— Total overkjøring av lokaldemokratiet

— Det er en absurd situasjon å stå her å forsøke å stoppe landets største sykehusutbygging noen gang. Men det er helt nødvendig. Her er lokaldemokratiet totalt overkjørt av regjeringen, sier Marit Kristine Vea (V).

Hun får sterk støtte av ordfører Marianne Borgen (SV).

— Jeg er opprørt over at regjeringen har valgt å tre inn med statlig regulering, for å få disse gigantiske byggeplanene realisert. Dette er i praksis å sette lokaldemokratiet ut av funksjon, mener ordføreren, som sjelden uttaler så sterkt om en enkeltsak.

— I denne saken er lokaldemokratiet totalt overkjørt, mener Venstres Marit Kristine Vea.

Groruddøl og sterk forkjemper for å gjøre Aker sykehus til et lokalsykehus for hele Groruddalen, Maren Rismyhr (R), mener byrådslederen burde være flau over sine egne partifeller på Stortinget som støtter utbyggingsplanene.

— Nå må helsetoppene legge vekk prestisjen og sørge for at disse planene skrotes, mener Vestre-representant Vea.

Frykter et dårligere sykehustilbud

Sentralt i kritikken mot de foreliggende utbyggingsplanene, var frykten for at planene som foreligger legger til rette for et sykehus som blir alt for lite. I tillegg frykter lokalpolitikerne for kvaliteten både på tilbud innen fødsel og psykiatri.

— Jeg frykter at disse planene er et luftslott av betong. Når vi først skal bygge nytt sykehus, må vi sørge for at det har nok plass for framtidige behov. Det blir det ikke på Gaustad, sier MDGs Sigrid Z. Heiberg.

Bystyreflertallet var heller ikke fornøyde med at dagens planer ikke legger opp til at Aker sykehus skal bli et lokalsykehus for hele Groruddalen fra dag én av det nye storsykehuset på Gaustad.

— Vi kjenner Oslos befolkning, og vet hva som skal til for å skape et godt tilbud for vår befolkning. Disse planene gjør ikke dette, mener ordfører Borgen.

Powered by Labrador CMS