Fagbevegelsen med LO Oslo i spissen gikk i 2019 i fakkeltog mot de statlige planene om å legge ned Ullevål sykehus. Et samlet medisinsk fagmiljø ved sykehuset gikk også i toget.

Regjeringens overkjøring av oslopolitikere kan ende med gigantisk pengekrangel om Ullevål-tomta

— Ullevål-tomta skulle brukes til sykehusdrift. Venstre mener det er rett at Oslo kommune får tilbake tomten fra staten dersom den ikke skal brukes til sykehus, sa Hallstein Bjercke (V) i januar. Og han fikk langt på vei støtte av Raymond Johansen (Ap).

Publisert

Frem til for 20 år siden hadde Oslo kommune ansvar for å drifte Ullevål sykehus. Så kom sykehusreformen i 2002.

Da overtok staten ansvaret og hele den verdifulle Ullevål-tomta ble overdratt fra kommunen. Ikke en krone skiftet hender mellom stat og kommune.

— Bruker Ullevål i gigantisk spekulasjon

Nå er et salg av Ullevål sykehus forutsetningen for at regjeringen skal finansiere nytt sykehus på Gaustad. Men det er ikke gitt at Oslo bystyre går med på at staten stikker av med alle pengene fra et salg av det som i 135 år var Oslo kommunes eiendom.

— Da Ullevål ble overført til staten var forutsetningen at det skulle drives sykehus på tomta. Nå kan det se ut som staten har andre planer for Oslo kommunes tidligere eiendom, sa Venstres gruppeleder Hallstein Bjercke i bystyret i januar i år.

I Oslo bystyre er det nå kun Høyre som støtter de statlige planene om å legge ned Ullevål sykehus til fordel for nytt sykehus på Gaustad.

Men også internt i Oslo Høyre finnes det krefter som mener Ullevål bør beholdes som sykehus.

— Prinsipielt enig med Venstre

— Nå ønsker staten ved Oslo universitetssykehus å bruke tomta på Ullevål til et gigantisk bolig boligspekulasjons-prosjekt for å tjene mest mulig penger, mente Bjercke.

Venstrepolitikeren stilte deretter spørsmål til byrådsleder Raymond Johansen (Ap) om han er enig i at Oslo bør få tilbake Ullevål-tomta dersom sykehuset legges ned.

— På prinsipielt grunnlag er jeg enig med Venstre og Hallstein Bjercke i at dette er en viktig diskusjon for å se om vi kan realisere tomteverdiene selv, svarte byrådslederen.

Så kom poenget som kan utløse en gigantisk pengekrangel mellom Oslo kommune og staten etter at regjeringen overkjører byens politikere med statlig regulering, og med det tvinger frem nedleggelse og salg av Ullevål sykehus.

— Vil kjempe for Oslos verdier

— Bystyret skal være veldig sikker på at vi i byrådet gjør alt vi kan for å få det som rettmessig tilhører oss i Oslo. Men her er det en juridisk krevende situasjon om hvem som faktisk eier tomta, svarte byrådslederen.

— Det ene er jo det moralske. Altså at dette er et sykehus og tomt som Oslo eide i 135 år, som man rettmessig kunne tenke er vår eiendom, la Johansen til før han tok et ørlite forbehold:

— Men jeg kjenner altså ikke til den detaljerte avtalen og hva som skjedde da sykehusene ble statlige. Men byrådet vil kjempe for alle de potensielle verdiene Oslo kan ha, sa Johansen.

Powered by Labrador CMS