Robert Steen (Ap), byråd for helse, eldre og innbyggertjenester, sier at flere bydelsnære helsesentre vil være en bedre løsning enn å etablere en legevakt 2 i sentrum slik det tidligere har vært snakk om. Foto: Jørn E. Borgen / NTB

Vurderer lokale helsesentre som erstatning for legevakt i sentrum

Byrådet skal utrede lokale helsesentre med legevaktfunksjon flere steder i byen. Også et døgnåpent tilbud til sårbare grupper er planlagt når legevakta flytter fra Storgata til Aker sykehus i 2023.

Publisert

Helsesentrene det er snakk om skal gi alle som bor i byen et akutt, døgnåpent helse- og sosialtilbud med stor bredde og god kvalitet. Det sier byråd for helse, eldre og innbyggertjenester Robert Steen (Ap) i en pressemelding.

Sentrene skal være «bydelsnære», ha legevaktfunksjon kveld og helg og skal holde til «flere steder i byen», i følge byrådsavdelingen.

Legevakt for sårbare grupper

I sentrum skal det fortsatt være et døgnåpent tilbud med legevaktfunksjon, spesielt utrustet for å ivareta de sårbare gruppene som oppholder seg i bydelen. Denne skal ha tilknytning til relevante, etablerte lavterskeltilbud.

Tilbudet til de spesielt sårbare skal være på plass før legevakten flytter til Aker i 2023.

Slik beskriver byrådet helsesentrene

  • Senter med et tverrfaglig helsetilbud utgått fra en robust fastlegegruppe, som kan tilpasses lokale behov.
  • Kan inkludere:
  • Fastlegekontor med akuttilbud for egne pasienter på dagtid.
  • Fastlegetjenester for pasienter uten fastlegerettigheter og legevaktfunksjon på kveld og helg.
  • Lavterskeltilbud og andre helsetilbud rettet mot ulike målgrupper, herunder tilbud innen psykisk helse og rus og tilbud til personer med kjønnsinkongruens.
  • Base for ulike ambulante tilbud i bydelen/nærområdet og samlokalisering med eksempelvis primærhelseteam, oppfølgingsteam, psykolog, helsestasjon og spesialister som har avtale med helseforetakene

— Bedre enn en legevakt 2

Byrådet har vurdert om den kommende Oslo Storbylegevakt vil ha kapasitet til å håndtere alle pasienter i Oslo, men konkluderer nå med at det er for risikabelt.

— I perioder med stor pågang av pasienter, som den vi opplever nå, vil ikke kapasiteten der være tilstrekkelig. Flere bydelsnære helsesentre vil være en bedre løsning enn å etablere en legevakt 2 i sentrum slik det tidligere har vært snakk om, sier Steen, ifølge pressemeldingen.

Sentrene vil sikre kapasiteten

Byrådsavdelingen opplyser at analyser viser at det er behov for mer kapasitet enn det storbylegevakten kan tilby slik den ser ut i dag.

— Lokale helsesentre vil sikre tilstrekkelig kapasitet, kompetanse og beredskapsevne i akuttkjeden, sier Steen.

Powered by Labrador CMS