Harald Arnesen, leder for Sinsen hagebys vel, fortviler over den massive veggen av boligblokker som kommer tett opp til villastrøket på Sinsen.

Byggeboom på Sinsen: - De bygger så tett at naboen kan se hva du har på brødskiva

— Det er fortvilende å se den nye kolossen komme. Det blir så massivt. Det ligner en festning, sier Harald Arnesen, leder for Sinsen hagebys vel.

Publisert

20. oktober vedtok Oslo bystyre utbygging av 342 boliger i Sinsenveien 45-49. I tillegg kommer barnehage og noe næringsarealer. Dette kommer i tillegg til utbyggingen av Sinseveien 51-55, som grenser opp mot Dag Hammarskjøldsvei og Aker sykehus. Byggearbeidene på denne tomten er allerede startet.

— Det er fortvilende å se den nye kolossen komme. Det blir så massivt, sier Harald Arnesen, leder for Sinsen hagebys vel.

— Nedover på Løren har det blitt ille, sier han. — Og nå får vi dette, sammen med utbyggingen av nye Aker sykehus rett på oversiden av veien her.

Det som blir stående igjen etter utbyggingen er en trekant med gammel bebyggelse, et villlastrøk som vil skille seg veldig ut fra det nye som kommer.

Utbyggingsområdet, sett fra Dag Hammarskjøldsvei. Kontorbygningene i bakgrunnen skal rives.

En sammenhengende vegg

Fram til nå har det vært kontorer på tomten hvor man er i gang med å bygge leilighetskomplekser opp til åtte etasjer. Arnesen sier at sammen med utbyggingen ved Sinsenveien 51-55, skaper dette en sammenhengende vegg oppover Sinsenveien, som gir et synsmessig inntrykk som ligner mer en festning mot omverden enn et boligområde.

Dette forsterkes av at blokkene bygges tett inntil fortauet og er høyere enn eksisterende bebyggelse. Et par av bygningene har ikke stått der så mange år, og Arnesen stiller spørsmål ved hvorvidt dette er bærekraftig. Et av husene som rives er det beboerforeningen kaller et praktbygg oppført på 1980-tallet som administrasjonsbygning for Stein Erik Hagens næringsvirksomhet.

— Tomten og bygningen ville vært ideell som friområde og miljø- og kulturhus for bydelen, som ellers vil få svært tett boligmasse. Det vil også gi en mykere overgang fra den nye bebyggelsen til det bevaringsverdige Sinsen Hageby-området, skriver beboerforeningen i en høringsuttalelse.

Fram til nå har det vært kontorer på tomten hvor man er i gang med å bygge leilighetskomplekser opp til åtte etasjer.

Massiv Aker sykehus-utbygging

— Jeg synes man har bygget ekstremt tett langs Lørenveien, og jeg frykter at man får en type boliger hvor folk kun bor her kort tid, på vei til noe annet. Dette vil påvirke bomiljøet negativt, sier Arnesen.

Sinsenveien-fakta:

  • Utbyggingen i Sinsenveien 45-49, sammen med planlagt utbygging på tilliggende tomter, herunder Sinsenveien 51-55, utgjør den siste fasen vestover i den store utbyggingen som har vært på Løren.
  • Det nye boligområdet blir liggende inntil eksisterende bebyggelse i Sinsen hageby.
  • Det skal etableres park, torg, gang- og sykkelveier og aktivitetspark med flerbrukshall og oppgradering av Sinsenveien med fortau.
  • Det legges opp til en bymessig kvartalsstruktur i 7 boligblokker, tilsvarende 4-8 etasjer.
  • Løren har de siste ti årene vært et område i transformasjon fra næring/industri til i hovedsak boliger, og planområdet ligger innenfor et område som skal takle mye av den fremtidige byveksten i Oslo.

Arnesen påpeker at utbyggingen på Hasle har blitt mye bedre enn det man har fått til og planlegger her på Løren.

— Hele Løren består av kolosser, men Hasle har blitt mye finere, hvor det er mer åpent og med fine parkanlegg, sier han.

— Utbyggingen av Aker sykehus vil naturligvis påvirke bomiljøet på Sinsen mye. Det nye sykehuset blir veldig stort, og vi frykter at utbyggingen vil medføre mye mer trafikk nedover Sinsenveien. Det er gjort anslag på økt trafikk, men vi tror man undervurderer trafikkveksten, sier Arnesen.

Her fylles det inn 300 nye boliger.

Neglisjerer eksisterende bomiljø

Beboerforeningen har i høringsuttalelser anført at det er et voksende engasjement i byens befolkning mot den massive fortettingen som utbyggerne går inn for. Folk reagerer på at kommunen neglisjerer at nybygg skal tilpasses stedets eksisterende kvaliteter.

— Etter vår vurdering går plan- og bygningsetaten for langt i å legge til rette for utbyggerens ønske om maksimal utnyttelse av tomten og størst mulig antall boliger, skriver de.

Villaområdet Arnesen bor i lenger ned i Sinseveien er vernet og står på gul liste. Villaene lenger oppe i veien er ikke vernet.

— Dersom utbyggere kommer og vil kjøpe opp villaer for å fortette og bygge om til hybelleiligheter, blir det mer protester fra vår side, avslutter han.

Powered by Labrador CMS