I fjor var det besøksforbud ved alle Oslos sykehus. Foreløpig er det nå kun innstramming i besøksregler der alle må scanne en QR-kode og besvare spørsmål for å slippe inn.Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
Nye koronatiltak ved Oslo-sykehus: Alle besøkende må scanne QR-kode og besvare spørsmål
Ullevål, Rikshospitalet og Aker innfører nå egne koronatiltak. Alle besøkende må scanne en QR-kode og besvare spørsmål. — De må ta en korona-selvsjekk før de går inn i sykehuset, sier medisinsk direktør Hilde Myhren.
Forrige uke hadde Oslo de nest høyeste smittetallene noensinne. Likevel vil hverken regjeringen eller byrådet foreløpig innføre nye, lokale koronatiltak.
Per nå er det kun anbefalinger som gjelder. Byrådet ber folk om å bruke munnbind i kollektivtrafikk og på kjøpesentre, ikke håndhilse og unngå fysisk kontakt der det ikke er nødvendig.
Ved de tre OUS-sykehusene Ullevål, Aker og Rikshospitalet velger ledelsen nå å stramme inn. I tillegg til anbefaling om at alle skal bruke munnbind, blir det nå også strengere besøksregler.
Annonse
— Besøkende må ta en korona-selvsjekk før de går inn i sykehuset, skriver medisinsk direktør Hilde Myhren i en epost til VårtOslo.
— Dette gjøres ved å scanne en QR-kode som henger ved alle innganger, hvor du kommer til en rekke spørsmål som må besvares, skriver hun.
— Når spørsmålene er besvart, får du beskjed om du kan gå inn eller ikke, opplyser Myhren.
Strengere besøkregler er ikke de eneste koronatiltakene som nå iverksettes ved Oslo universitetssykehus. Med smitteøkningen forventer OUS ytterligere økning i antall innleggelser av pasienter med korona.
Derfor økes antallet sengeplasser øremerket koronapasienter, opplyser sykehuset til VårtOslo.
— Det arbeides nå med å øke kapasiteten for behandling av koronapasienter i form av flere normale covidsenger, en korona-avklaringspost (KAPS) og øremerkede intensiv-plasser, skriver OUS i eposten.
Skjerper smittevernregler for ansatte
Fra før er det kjent at OUS reduserer den kirurgiske aktiviteten med 10 prosent de neste to ukene. Dette skal frigjøre kapasitet for å håndtere smitteøkningen. Unntatt er kirurgisk behandling av barn og kreftpasienter.
OUS opplyser også at koronavaksinering med en tredje dose til ansatte er i gang. I tillegg er det nye anbefalinger for ansattes pasientkontakt.
— For ansatte i kliniske miljøer gjelder nå anbefaling om å unngå nærkontakt under en meter i mer enn 15 minutter. Og å bruke munnbind når nærkontakt i mer enn 15 minutter er nødvendig, skriver OUS i eposten til VårtOslo.
Antallet innleggelser av koronapasienter har steget ved OUS de siste ukene. Fredag 26. november var 32 pasienter med covid innlagt, av disse var det 12 på intensivavdeling. Ti av pasientene på intensivavdelingen ble behandlet med respirator, opplyser OUS.
Hittil er det registrert 85 koronarelaterte dødsfall ved Oslo universitetssykehus.