Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) informerte bystyret om koronasituasjonen i Oslo. Ingen nye påbud innføres. Kun anbefalinger ble gitt fra byrådslederen onsdag ettermiddag.

Ingen nye koronapåbud i Oslo, kun anbefalinger: - Vi ber folk igjen bruke munnbind i kollektivtrafikk, taxi og kjøpesenter

Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) vil ikke innføre strengere koronatiltak, tross kraftig smitteøkning i Oslo de siste ukene. I stedet kommer anbefalinger om bruk av munnbind, unngå håndhilsing og fysisk avstand.

Publisert

— I forrige uke hadde vi nest høyeste smittetall noensinne, åpnet byrådsleder Raymond Johansen (Ap) da han i bystyret onsdag ettermiddag redegjorde for koronasituasjonen i Oslo.

Likevel vil ikke byrådslederen innføre strenge koronatiltak som påbud om munnbind eller koronapass for fullvaksinerte. Raymond Johansen kommer i stedet med anbefalinger, som byrådet håper skal dempe koronasmitte.

— Hold deg hjemme hvis du er syk

— Nå må vi i igjen be oslofolk trå til for å bremse smittestigningen. Aller viktigst er å holde seg hjemme når du er syk. Også når du tester negativt på korona. Har du symptomer på luftveissykdom - hold deg hjemme, sier Johansen.

Han oppfordre også folk til å følge de nasjonale rådene om å ikke håndhilse og unngå fysisk kontakt der det ikke er nødvendig.

— Vi ser at folk begnner å bruke munnbind igjen, og det er bra! Men vi har en klar oppfordring der vi ber alle bruke munnbind i kollektivtransporten, i taxi, på kjøpesenter, kaféer og restauranter, sier Raymond Johansen.

— Dørene i kollektivtransporten skal åpne automatisk igjen, sier byrådslederen.

Innfører ikke påbud som i Trondheim

Dermed går ikke Oslo og byrådet like langt som for eksempel Trondheim. Der har formannskapet vedtatt påbud om munnbind på kollektivreiser med buss, og i butikker og kjøpesentre der man ikke kan holde minst én meter til andre.

Byrådsleder Raymond Johansen før redegjørelsen i bystyret onsdag ettermiddag. — Vi må kombinere et åpent samfunn med nødvendige tiltak for å holde kontroll på smittesituasjonen. Alle som bor i Oslo kjenner jo prisen for inngripende tiltak, sier Johansen.

I Oslo er det foreløpig kun en anbefaling om å bruke munnbind. Heller ikke innføring av koronapass for vaksinerte er aktuelt å innføre i Oslo. Men det vurderes fortløpende, legger Raymond Johansen til.

— Vi vurderer nå de praktiske og de juridiske sidene ved koronapass i Oslo. Men vær klar over følgende; det er ikke mulighet uten å innføre inngripende tiltak koronapasset kan gi oss fritak fra. Vær også klar over at Folkehelseinstituttet mener koronapass har begrenset betydning for smittespredning, sier Raymond Johansen.

— Kan ikke risikere folks arbeidsplasser

Byrådslederen understreket flere ganger at konsekvensene av en nedstenging vil være store for Oslo. Han frykter for næringslivet og arbeidsplasser. Derfor mener han ett av de viktigste tiltakene er massetesting der koronasmitten er størst - blant barn og unge.

I tillegg øker kommune innsatsen for å nå uvaksinerte innbyggere. Selv om andelen vaksinerte er tett opp til 90 prosent i hovedstaden.

— På fredag er vaksinebussen klar til å vaksinere folk. I tillegg er det på sykehjem og helsehus iverksatt strengere besøksregler og smitteverntiltak, sier Johansen.

— Vi må kombinere et åpent samfunn med nødvendige tiltak for å holde kontroll på smittesituasjonen. Alle som bor i Oslo kjenner jo prisen for inngripende tiltak. På dette stadiet i pandemien må kravet til forholdsmessighet være større enn noensinne. Vi kan ikke risikere folks arbeidsplasser, sier byrådslederen.

— Gjør vi mer enn det som er nødvendig og forholdsmessig, kan det gjøre stor skade, poengterer Raymond Johansen.

Powered by Labrador CMS