Skulpturen Split Monumental, av billedhuggeren Jorge Marín, kan nå beskues på Aker brygge.

Sjekk det ut! I dag avdukes ti meksikanske bronseskulpturer på Aker brygge

Nå kan du beskue ti nye skulpturer rundt om på Aker brygge. Statuene viser mennesker med masker og vinger og er utført av den kjente meksikanske billedhuggeren Jorge Marín.

Publisert

I forrige uke dukket det opp ti nye bronseskulpturer i området rundt Aker brygge. Statuene avbilder nakne og lettkledde mannsskikkelser.

Noen av skulpturene har englevinger, og noen er iført masker med lange neser. Alle skulpturene er laget av den kjente meksikanske billedhoggeren Jorge Marín og er en del av den vandrende utstillingen «The Reconstruction of Being», som tidligere har besøkt steder som Singapore, Madrid, Berlin og Dubai.

De nye statuene blir nysgjerrig studert av sommervarme forbipasserende.

Nå har den kommet til Norge gjennom et samarbeid mellom den meksikanske ambassaden i Oslo og eiendomsselskapet Norwegian Property, som forvalter Aker Brygge og området rundt.

– Jeg ser på utstillingen som en sjanse til å dele meksikansk kultur med Oslos befolkning, sier Ernesto Malda, som er ansvarlig for prosjektet og har jobbet som Mexicos kulturattaché siden i fjor høst.

Prosjektansvarlig Ernesto Malda og ambassadør Ulises Canchola fra den meksikanske ambassaden i Oslo poserer foran skulpturen "Bernardo Oriental".

Inviterer folk til å ta del i kunstverket

Fredag ettermiddag finner vi han på Bryggetorget, hvor han jobber med å sette opp utstillingens midtpunkt sammen med et team av montører fra ASK installasjon. Den siste installasjon har fått navnet «Wings of Mexico» og består av et par englevinger, støpt i massiv bronse, montert på en metallramme.

Ifølge kunstner Marín skal utstillingen være «en skulpturell dialog med publikum, der den som opplever kunsten blir en del av kunsten selv».

«Wings of Mexico» heises på plass fredag ettermiddag.

En trapp under bronsevingene inviterer publikum til å posere og ta bilder med vingene i bakgrunnen, for så å dele resultatet på sosiale medier med emneknaggen #wingsofmexico. Tusenvis har allerede tatt utfordringen rundt omkring i verden. Spesielt foran verdens høyeste bygg, Burj Khalifa i Dubai, har vingeparet vært populært. Og nå får du altså den samme muligheten på Bryggetorget på Aker brygge.

Agnieszka Orłowska var blant de første som grep muligheten til å posere foran «The wings of Mexico».

Lot seg ikke stoppe av korona

Markedssjef for Aker brygge, Mim Stang, følger spent med på installasjonen av vingene mens hun forteller litt om bakgrunnen for prosjektet.

– I likhet med mange andre har vi måttet avlyse mange av aktivitetene våre på grunn av korona. Så vi ønsket å gjøre noe litt annerledes for våre besøkende denne høsten, sier markedssjef for Aker brygge, Mim Stang.

Jorge Marín var yngst av ti søsken. Han har arbeidet som billedhugger i 25 år.

Sammenlignet med mange andre kunstprosjekter har denne utstillingen kommet på plass raskt. Det tok bare et par måneder fra Aker Brygge inngikk samarbeidet med ambassaden til statuene var på plass.

— Viktig med kunst ute

Det tar ikke lang tid fra vingene er ferdig installert til folk begynner å prøve seg som englemodeller. Mexicos ambassadør, Ulises Canchola, tar en tur innom for å se det ferdige resultatet.

– Vi er strålende fornøyde med at vi har fått til en utstilling med en meksikansk kunstner på Aker brygge. Under korona-pandemien ønsket vi å stille kunsten ut i det offentlige rommet i stedet for i et museum, sier ambassadøren.

Skulpturen «Àngel Rotado» på strandpromenaden med Astrup Fernley museet i bakgrunnen.

Utstillingen åpner torsdag og skal bli stående fram til slutten av januar. Hvis du vil se alle skulpturene så finner du den første rett ved kaien til Nesoddbåten. De tre neste står også plassert langs strand-promenaden. To skulpturer står plassert i sidegaten Fjordalléen som leder til Bryggetorget, og på Bryggetorget finner du de siste fire skulpturene, inkludert «Wings of Mexico».

Skulpturen «Equilibrista en un Brazo» på Bryggetorget.
Powered by Labrador CMS