Ansatte i politiet som er organisert i Akademikerne i streik utenfor Politihuset i Oslo, hovedkontoret til Oslo politidistrikt, etter at meklingen med staten ikke førte fram.

Hundrevis av nye politiansatte ut i streik ved opptrapping

– Understreker hvor alvorlig situasjonen er, sier leder Ørjan Hjortland i Unio stats streikekomité om det nye streikeuttaket.

Publisert

Både Unio og Akademikerne trapper opp sitt streikeuttak fra mandag av.

1600 Unio-medlemmer i staten er allerede i streik, og mandag tas ytterligere 1736 medlemmer ut, opplyser Unio i en pressemelding.

– Med dette omfattende uttaket understreker vi hvor alvorlig situasjonen er, sier leder Ørjan Hjortland i Unio stats streikekomité.

Blant de nye som vil tas ut i streik av Unio til uka her i hovedstaden, er enda 225 fra Oslo politidistrikt, der hundrevis av politiansatte allerede er i streik. 68 tas ut i streik av Akademikerne fra samme sted.

I Oslo-politiet ble 230 personer tatt ut i streik fredag gjennom Akademikerne, mens to ble tatt ut gjennom Unio. Akademikerne tok ut ytterligere 46 personer og Unio 80 personer i streik fra Oslo-politiet mandag. 

Rammer studenter

Ved Universitet i Oslo og OsloMet tas henholdsvis 51 og 31 Unio-medlemmer ut i streik mandag. Enkelte har fått eksamen avlyst som følge av streiken.

– Vi beklager at dette rammer studentene, men vi mener vi også tar kampen for dem – at de skal få gode lønnsvilkår når de er ferdig utdannet og skal inn i viktige jobber i velferdsstaten, sier Hjortland.

Ved Nasjonalbiblioteket, som har base på Solli plass, tas 99 personer ut i streik.

20200603 Nasjonalbiblioteket på Solli plass i Oslo. Eksteriør, arkitektur, bygg, hovedbygg. Foto: Gorm K. Gaare
Nasjonalbiblioteket rammes hardt av det tredje streikeuttaket. Her det ærverdige biblioteket på Solli plass.

Også Akademikerne trapper opp

Også Akademikerne øker sitt streikeuttak. Fra og med mandag tas ytterligere 378 medlemmer ut, og totalen blir da på mer enn 2250 streikende.

– Vi streiker ikke med lett hjerte, vi vet at det får konsekvenser, men vi trapper opp streiken for å få staten til å forstå alvoret, sier leder Kari Tønnessen Nordli i Akademikerne stat.

Streikeuttaket i Akademikerne rammer blant annet flere offentlige tilsyn og departementer, Kripos og Oslo politidistrikt. I den siste runden tas også 224 ansatte i Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) ut.

Akademikerne peker selv på utsettelse av straffesaker i Oslo tingrett samt etterforskning av straffesaker hos Kripos og Oslo-politiet påvirkes.

Før opptrappingen er det allerede meldt om at flere straffesaker i Oslo tingrett har måttet bli utsatt, og Kripos melder om operative konsekvenser for den daglige driften.

Politiets Fellesforbund opplyste til Dagens Næringsliv tidligere i uka at de i flere distrikter var nede på feriebemanning.

Strid om hovedtariffavtale

Unio og Akademikerne gikk i forrige uke ut i streik da forhandlinger med arbeidsgiver staten ikke førte fram. 

Akademikerne og Unio mener at avtalen staten la på bordet, ville gitt medlemmene dårligere vilkår.

Det store striden har vært om det skal være én felles eller to ulike hovedtariffavtaler i staten. I tillegg har økt kjøpekraft vært et klart krav i lønnsforhandlingene.

Akademikerne og Unio har ønsket å fortsette med to avtaler, men staten og de to andre fagforeningene LO og YS ønsker seg en likelydende avtale for alle.

Powered by Labrador CMS