Mandag starter forhandlingene om hovedoppgjøret i Oslo kommune.
Foto: Terje Bendiksby / NTB
Hovedoppgjøret i Oslo i gang: – Nøler ikke med å streike om det blir nødvendig
I dag starter forhandlingene om hovedoppgjøret i Oslo kommune. Fagforbundet Oslo vil kreve en lønnsutvikling på linje med frontfaget i år.
Forhandlingene om hovedoppgjøret i Oslo kommune startet mandag. Akademikerne krever reallønnsvekst, mens Fagforbundet krever en lønnsutvikling på linje med frontfaget.
Partene i oppgjøret møttes klokken 13 for å overlevere kravene.
Fagforbundet Oslo, som representerer mer enn 16.500 arbeidstakere i Oslo kommune, krever likt lønnstillegg for alle. De mener dette vil gi et løft for de lavtlønte i hovedoppgjøret for kommunen.
– Løsningen må være kronetillegg og ikke prosenter, sier Fagforbundets Per Egil Johansen, som er forhandlingsleder for LO Kommune Oslo.
Forhandlingene føres mellom Oslo kommune ved byrådsavdeling for finans, og de fire forhandlingssammenslutningene LO Kommune Oslo, Unio, Akademikerne og YS.
– Nøler ikke med å streike
– Vi krever videre at hele oppgjøret skjer gjennom kollektive forhandlinger på sentralt nivå og at lønnstillegg gis i sin helhet på lønnstabellen. Det betyr at vi sier nei til lokale forhandlinger. Vi håper å unngå streik, men vi nøler ikke med å streike om det blir nødvendig, fortsetter Johansen.
Leder for Fagforbundet Oslo, Roger Dehlin, sier deres medlemmer de siste årene har fått svekket kjøpekraft.
– Dette er en utvikling som ikke kan fortsette. I år må de ansatte i kommunene sikres bedre. Derfor krever vi en lønnsutvikling på linje med frontfaget 2024, sier Dehlin.
Krever reallønnsvekst
Akademikerne krever reallønnsvekst for sine medlemmer i Oslo kommune.
– Kunnskap, innsats og ansvar må anerkjennes med konkurransedyktig lønn, sier forhandlingsleder for Akademikerne i Oslo kommune Julius Okkenhaug.
Han sier Oslo kommune er avhengig av dyktige ansatte med høy utdanning for å nå sine mål innenfor blant annet klima, psykiatri og skole.
– Oslo trenger blant annet kvalifiserte lektorer i skolene, ingeniører som bidrar til grønn omstilling og psykologer som kan gjøre det bedre for psykisk syke i Oslo, sier Okkenhaug.
Verken gulv eller tak
Frontfagspartene har anslått en gjennomsnittlig lønnsvekst på 5,2 prosent, et anslag som Akademikerne mener verken gulv eller tak for etterfølgende tariffoppgjør. De mener det er lønnsutviklingen i frontfaget over tid som er normgivende, ikke anslaget hvert år.
– Kampen om høyt utdannet arbeidskraft er stor, og det offentlige må tilby konkurransedyktig lønn for å vinne kampen om hodene.
Partene har frist fram til midnatt natt til 1. mai på å bli enige. Om forhandlingene ikke fører fram, går oppgjøret videre til mekling med bistand fra Riksmekleren.
Oslo kommune er et eget tariffområde og er ikke omfattet av forhandlingene i KS-området.