DEBATT:

22 år gamle Edvin Eriksen ble slått ned på bussen ved Carl Berner på grunn av legningen sin tidligere i år. Gjennom handlingsplanen Stolt og fri! ønsker Oslo kommune å jobbe for skeiv kompetanseheving i arbeidslivet og på skolene for å forhindre diskriminering.

– Har du lyst til å slå en homo?

For noen dager siden kom nok et medieoppslag med bilder av en skambanket ung homofil mann. Det gjør vondt å høre og se at LHBT-personer føler seg utrygge i Oslo. I sin egen by.

Publisert

For en måned siden ble 22 år gamle Edvin slått ned på en buss ved Carl Berner i Oslo. Ene og alene fordi han er homo. Det gikk heldigvis bra med Edvin. Etter denne hendelsen ville han og to kompiser møte ordføreren, for å komme med innspill til hvordan Oslo kan bli en tryggere by å bo i, for alle.

Forrige uke hadde vi tre møte med dem, og de kom med mange konkrete forslag til hva vi politikere kan og bør gjøre.

I juni 2019 ble en 26 årig homo kalt «soper» og banket opp etter Pride-paraden, midt på dagen. Midt i Brugata i Oslo sentrum. Han gikk fra å gå synlig og stolt med regnbueflagg den ene dagen, til å se seg over skuldra og passe seg for ikke å framstå «for homo» den neste. Samme dag i 2019 ble en vennegjeng banket opp av to menn på Karl Johan, på vei hjem fra Pride park i Spikersuppa.

Føler seg utrygge

Dette er ikke enkeltstående hendelser, eksemplene er mange, og som gutta sa til oss i forrige uke: Det kommer dessverre heller ikke til å være siste gang vi hører om historier hvor noen blir banket, bare fordi de tiltrekkes av personer av samme kjønn.

Det fikk de dessverre rett i. For noen dager siden kom nok et medieoppslag med bilder av en skambanket ung homofil mann. Det gjør vondt å høre og se at LHBT-personer føler seg utrygge i Oslo. I sin egen by.

Homo, er det noe å mase om da?

Så lenge det finnes mennesker som fortsatt blir sjokkert over at noen er lhbt+ personer og fortsetter å diskriminere, slå og hetse…

Så lenge det finnes heterofile som mener at homofili kan helbredes gjennom såkalt konverteringsterapi…

Så lenge homo er ett av de mest benyttede skjellsordene i norske skolegårder…

Så lenge alt dette er tilfelle, må vi som ansvarlige politikere fortsette å «mase» om at noen er annerledes enn flertallet. Og at annerledes er superfint!

Større aksept for LHBT-personer

Fortsatt er det mange som opplever at de ikke kan leve åpne og gode liv. Vi vil ikke ha det sånn at folk forventer at gutter skal forelske seg i jenter, og jenter i gutter. Eller at man selvsagt skal identifisere seg som enten kvinne eller mann. Større aksept for at noen er LHBT-personer kommer også folk flest direkte til gode.

I april i år vedtok bystyret i Oslo en omfattende handlingsplan for kjønn-, kjønnsuttrykk- og seksualitetsmangfold. Totalt inneholder handlingsplanen 38 tiltak. Vil dette løse alle utfordringer og problemer? Nei, selvsagt ikke, men det vil utgjøre en forskjell.

Mangel på kunnskap er ofte rota til frykt og diskriminering

Oslo kommune vil sørge for at kjønns-, kjønnsuttrykk og seksualitetsmangfold er del av undervisningsopplegg om seksualitet og grensesetting i osloskolen og barnehagene. Et enstemmig bystyre oppfordrer også alle skoler og barnehager til å sette av tid til å informere om kjønns- og seksualitetsmangfold på blant annet foreldremøter.

Barna må lære om LHBT før de tillegger seg negative holdninger de får prakket på seg av foreldre og andre voksenpersoner. Og foreldre må få høre i all sin tydelighet at homohets aldri aksepteres, verken i psykisk eller fysisk form.

Oslo kommune skal være en pådriver for å fremme dialogen om kjønn-, kjønnsuttrykk- og seksualitetsmangfold i miljøer der det kan være vanskelig å være skeiv, ved å ha en tydelig dialog med ledere og utfordre miljøer og trossamfunn.

Vi må vise i praksis at vi er inkluderende

Bystyret gjorde tre vedtak som vi tror vil ha stor verdi og samtidig vise at mangfold er fantastisk og vil gjøre en forskjell!

* Oslo kommune skal oppfordre alle innbyggerrettede tjenester til å tydelig markere at alle er velkommen med for eksempel bruk av PRIDE-flagg og klistermerker.

* Oslo kommune vil oppfordrer alle idrettslag til å bruke regnbuekapteins-armbånd i juni hvert år.

* Oslo kommune skal finne et sted i Oslo sentrum som kan få navnet «Regnbueplassen». Det er viktig at Oslo minnes og hedrer dem som gjennom historien har kjempet for et åpent, inkluderende og mangfoldig samfunn.

Lever i skjul

Vi er glade for å tilhøre et bystyre hvor partiene er enige om at hatkriminalitet mot LHBT-personer må bekjempes og som synes mangfold er en styrke. I Oslo skal ulike mennesker ha like muligheter til å leve forskjellige liv.

Kampen for rettigheter er kommet langt i Norge, men mange har fremdeles fordommer mot LHBT-personer. For mange fører dette til at de velger å skjule sitt kjønn eller seksuelle orientering i frykt for å bli utstøtt.

Diskriminering, undertrykking og mobbing skal aldri aksepteres. Fordi det handler om at alle er like mye verdt.

Vi krever likebehandling

Lesbiske, homofile, bifile og transpersoner har krav på likebehandling i samfunnet:

På arbeidsplassen, på skolen, i kirken og i moskeen, på fotballbanen, på fødestua, på sykehjemmet og i mormors åttiårslag, som alle andre.

Fortsatt er det mange i Norge, også i Oslo, som opplever at de ikke kan leve åpne og gode liv der de bor. Det viser de mange historiene og økningen i hatkriminalitet de siste årene.

Kampen er ikke over, og vi kommer til å fortsette å ta den! Vi håper du som leser dette også blir med og tar kampen, sammen med oss!

Powered by Labrador CMS