Et enstemmig bystyre ber byrådet hasteutrede muligheten for å opprette midlertidige "sprøytetelt" for byens rusavhengige.

Et enstemmig bystyre ber byrådet finne alternativer til det koronastengte sprøyterommet

— Finner vi ikke alternative løsninger til sprøyterommet, frykter jeg at vi vil kunne få se en stor økning i antallet overdosedødsfall, sier leder av helse- og sosialutvalget Aina Stenersen (Frp).

Publisert

Koronaviruset har ført til store utfordringer for hovedstadens rusmiljø. Med et presset helsevesen og stengt sprøyterom er en allerede vanskelig hverdag blitt enda tøffere for samfunnets svakeste.

Tidligere denne måneden ble det påvist koronasmitte i det åpne rusmiljøet

Så akutt har situasjonen blitt at et enstemmig bystyre i går ba byrådet hastebehandle et forslag om å opprette ett eller flere "brukertelt" rundt om i byen, som et substitutt for det koronastengte sprøyterommet i Storgata.

Frykter flere overdosedødsfall

— Jeg har bekymringer rundt tilbudet til rusmisbrukerne nå som sprøyterommet er stengt. Jeg frykter at vi kan få flere overdosedødsfall om vi ikke finner et eller flere midlertidige steder hvor brukerne kan sette sprøytene sine i trygge omgivelser, sier lederen av bystyrets helse- og sosialutvalg, Aina Stenersen (Frp).

Debatten om rusmisbrukernes situasjon under koronakrisen kom opp i bystyret som en følge av et innbyggerforslag, opprettet av Cecilie Klem, som ba byrådet komme med strakstiltak overfor byens hjemløse og sårbare.

Sprøyterommet i Storgate er stengt under koronakrisa. Det skaper utfordringer for byens åpne rusmiljø.

I løpet av debatten etterlyste flere av representantene, som tok ordet, handling fra byrådet.

— I København holder de sprøyterommet åpent og i Basel har de satt opp midlertidige "sprøytetelt". Dette burde være noe også for Oslo å se på, sier Høyres representant i helse- og sosialutvalget Mehmet Kaan Inan.

Ber om hurtigbehandling fra byrådet

Samtlige av partiene i bystyret ba byrådet hasteutrede om det kan være mulig å få satt opp ett eller flere "sprøytetelt" rundt om i hovedstaden.

Også byrådspartiene støtter forslaget om en hurtigutredning.

Til Aftenposten sier sosialbyråd Omar Samy Gamal (SV) at han mener føringene fra Helsedirektoratet gjør det umulig å tilby et sprøyteromstilbud nå, hverken innen- eller utendørs, på grunn av kravet om to meters avstand mellom folk og maksimum 15 minutters varighet av oppholdet.

— Om direktoratet gir nye råd, kan situasjonen bli en annen, skriver byråden i en sms til avisen.

Powered by Labrador CMS