Byrådsleder Raymond Johansen og byråd for miljø og samferdsel Lan Marie Berg besøker Bekkelagshjemmet, som blir drevet av Kirkens bymisjon. Her sammen med Kitty Brøyn. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Byrådsleder Raymond Johansen og byråd for miljø og samferdsel Lan Marie Berg besøker Bekkelagshjemmet, som blir drevet av Kirkens bymisjon. Her sammen med Kitty Brøyn. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– MDG, SV og Ap prøver å oppnå fortjenestefri velferd i Oslo, men det de oppnår er en trivselsfri velferd

De som drifter private sykehjem i Oslo er ikke rike milliardærer i utlandet som profiterer på norsk velferd. Det er ofte engasjerte velferds-grundere som ofte tar ut marginale overskudd.

Publisert

De rødgrønne i Oslo har i den nye plattform for de neste årene lovet at de skal gjøre alle private sykehjem kommunale. Det er i et forsøk på å gjøre velferden i Oslo såkalt «fortjenestefri». I beste fall er dette en symbolpolitikk med store konsekvenser for de eldre og deres pårørende.

Undersøkelser som er utført viser at brukere, pårørende og ansatte er mer fornøyde i private sykehjem enn i de offentlige. Dette er den viktigste faktoren når man skal gi tjenester til sine innbyggere, om man ikke da tilhører dagens posisjonspartier i Oslo; MDG, SV og Ap. Dessverre setter disse partiene symbolpolitikk og ideologi foran sine egne innbyggere.

Ikke rike milliardærer i utlandet

Som de fleste har fått med seg så har Oslo kommune den siste tiden mottatt titusenvis av klager om brudd på arbeidsmiljøloven, likevel fortsetter argumentasjonen om at ansatte i det offentlige behandles bedre og er mer beskyttet enn de private som leverer tjenester. Det er derfor viktig at man har private alternativ. Det er vanskelig å velge bort et sykehjem når man ikke kan velge.

Oslo kommune har 24 private sykehjem. Alle disse er deler av norske selskap som betaler skatt til Norge. De som drifter disse sykehjemmene er ikke, som MDG, SV og Ap vil ha det til, rike milliardærer i utlandet som profiterer på norsk velferd. Det er ofte engasjerte velferds-grundere som ofte tar ut marginale overskudd.

Det er også en tydelig kostnadsreduksjon ved konkurranseutsetting. Dette er penger som kommunen kan bruke til å sikre at enda flere som trenger gode pleie og omsorgstjenester kan få det for de samme pengene.

Noe å lære

Dessuten er det bra at gründerne kan ta ut et utbytte. Det viser at man klarer å drifte mer effektivt og samtidig levere bedre tjenester. Her bør heller MDG, SV og Ap ta en lærdom fra de private.

Det er mulig at Oslo prøver å oppnå fortjenestefri velferd i Oslo, men det de oppnår er trivselsfri velferd i Oslo. For Fremskrittspartiet er trivsel, omsorg og valgfrihet som gir den enkelte det beste tilbudet det som er viktigst - ikke navnet på den som skal levere tjenestene.

Powered by Labrador CMS