� Vi er jo her hvert år, sa regionleder Frode Woldsund litt oppgitt da han møtte bystyrets helse- og sosialutvalg. Igjen måtte han forklare hvordan byrådets kuttforslag rammer Frelsesarmeens brukere. Foto: Arnsten Linstad

Frelsesarmeens rusomsorg møtte Oslos sosialpolitikere: - Byrådets kuttforslag rammer de svakeste

Frelsesarmeens Jobben og Fyrlyset møtte bystyrets helse- og sosialutvalg for å få stanset Ap/SV/MDG-byrådets kuttforslag på omlag to millioner kroner.

Publisert

I rådhusets ærverdige formannskapssal sitter politikerne i bystyrets helse- og sosialutvalg helt stille og lytter. Ved enden av bordet sitter en 45-åringen og snakker.

I høst var Lars Johan Mortensen med på å vinne honning-NM. Men det er ikke derfor han sitter foran Oslos sosialpolitikere og snakker.

Lars har i mange år også slitt med rus og et tubulent liv. Helt til han gjennom Frelsesarmeen fikk jobbtrening, og etterhvert ble med på organisasjonens honningprosjektBijobben.

— Gir meg grunn til å stå opp

— Frelsesarmeens tiltak Jobben er en grunn til å stå opp om morran. En grunn til å ikke bedøve meg med rus, sier 45-åringen.

Lars Johan Mortensen var nervøs før han skulle snakke med bystyrets helse- og sosialutvalg. Men var klar og tydelig i sin advarsel til Oslos sosialpolitikere. Til venstre sitter Maren Rismyhr (Rødt). Foto: Arnsten Linstad

Mandag møtte Lars Johan Mortensen bystyrets helse- og sosialutvalg sammen med Jobbens daglige leder, Jorunn Mathisen og Frelsesarmeens regionleder Frode Woldsund.

Sammen forsøker de å forklare hvorfor Ap/SV/MDG-byrådets kuttforslag kan ødelegge for lavterskeltilbudet Jobben driver i Gamlebyen.

— Vi er jo her hvert år, sier Frode Woldsund litt oppgitt.

Regionlederen i Frelsesarmeen sikter til at det nærmest er blitt en vane å forsøke å overtale bystyreflertallet til å stemme ned det rødgrønne byrådets forslag om å kutte i kommunens støtte til Frelsesarmeens tiltak Jobben og Fyrlyset.

Da Ap/SV/MDG-byrådet la frem sitt budsjettforslag i september var det fjerde året på rad foreslått kutt.

— Kasteball for byrådet år etter år

— Hvis bystyrets flertall stemmer for kuttforslaget fra byrådet så bør de komme opp med et annet og bedre alternativ, sier Lars Johan Mortensen.

— Ellers kommer en masse rusavhengige til å kun fokusere på rus og ikke gjøre noe som helst fornuftig. Det fører til masse destruktiv atferd som kommer til å koste mye, mye mer enn de relativt sett små summene vi ber bystyret om nå, sier 45-åringen.

Lars er helt åpen på at han fortsatt drikker alkohol. Men nå har han rusfrie dager fordi han har Jobben og Bijobben. I hele sommer måtte han ta ansvar for 30.000 levende bier hver dag.

James Stove Lorentzen (H) hilser på Lars Johan Mortensen. Til venstre Aina Stenersen (Frp), Frode Woldsund (i midten) og Jorunn Mahisen (delvis skjult). Foto: Arnsten Linstad

Men nok en gang er arbeidstiltaket for rusavhengige, mange av dem også med psykiske vansker, truet.

— Frelsesarmeens Jobben og Fyrlyset kan ikke være kasteball og salderingspost for det rødgrønne byrådet år etter år, sier Frode Woldsund.

Høyre og Frp med nytt forslag

— Derfor møter vi bystyrets helse- og sosialutvalg i dag. I budsjettprosessen frem mot det endelige vedtaket må vi minne politikerne på at det foreslåtte kuttet kan ramme et tilbud til mange i en svært sårbar gruppe, sier Frelsesarmeens regionleder.

Budsjettprosessen Woldsund sikter til pågår frem til bystyret vedtar det endelige Oslo-budsjettet for 2020 tett oppunder jul. Ap, SV og MDG har ikke flertall i bystyret. Byrådspartiene sitter med 27 av 59 representanter.

Ordfører Marianne Borgen (SV) har møtt Lars Johan Mortensen tidligere. Borgen delte ut pris da Bijobben vant NM i honning tidligere i høst. Foto: Arnsten Linstad

I disse dager skal de tre byrådspartiene forhandle med Rødt om en avtale som kan sikre de tre nødvendige stemmene for å få budsjettflertall i bystyret.

Men samtidig som dette pågår har Høyre og Frp et forslag de to borgerlige partiene håper bystyreflertallet kan bli med på.

— Må gi brukerne trygghet

— Vårt forslag går ut på å løfte Frelsesarmeen og andre frivillige organisasjoner som Kirkens Bymisjon ut av tilskuddordningen, som er fra år til år, og over i en langsiktig ordning, sier leder av helse- og sosialutvalget, Aina Stenersen (Frp).

— Slik får disse viktige tiltakene mer stabile forutsetninger og de frivillige, idéelle organisasjonene slipper å frykte kuttforslag hvert eneste år. Da får vi til en langsiktig satsing fra kommunen som gir gode rammevilkår.

— Husk at det viktigste er å gi brukerne trygghet, sier Frp-politikeren.

Høyre og FNB står også bak forslaget som i fremtiden kan gi mer stabilitet og forutsigbarhet.

— Handler også om ansattes trygghet

— Vi vet jo at Oslo er helt avhengig av disse tjenestene Frelsesarmeen, Kirkens Bymisjon og andre ideelle organisasjoner utfører, sier Høyres sosialpolitiske talsperson, James Stove Lorentzen.

— Det er også ansatte i de ideelle organisasjonene som har krav på jobbsikkerhet. Så dette handler om trygghet for både brukerne og de som er ansatt, sier Stove Lorentzen.

— Men at disse organisasjonene flyttes til en fast budsjettpost betyr vel ikke automatisk at bystyreflertallet bevilger mer penger?

— Nei, det gjør det selvfølgelig ikke. Men det betyr at organisasjonene vet at de i det minste får den støtten de hadde foregående år. Og det er viktig å presisere at Høyre kommer ikke til å stemme for noe kutt til Frelsesarmeen ved budsjettbehandlingen, sier Høyres sosialpolitiske talsperson.

Det samme sier Folkeaksjonen nei til mer bompenger, FNB, etter møtet med Frelsesarmeen mandag.

Frelsesarmeen glad for støtte

— FNB er helt enig med Høyre og Frp i denne saken. Vi ønsker at Frelsesarmeen får et fast beløp i 4-6 år fremover. Vi blir ikke med på noe kutt, og ønsker også å sørge for mer forutsigbarhet, sier FNBs helse- og sosialpolitiske talsperson Cecilie Lyngby til VårtOslo.

Frelsesarmeens regionleder Frode Woldsund er positiv til Høyre og Frps nye forslag, som de to partiene mener kan gi ideelle organisasjoner mer forusigbarhet.

— Ja, vi er veldig glade for det forslaget. Nå lever vi i en virkelighet hvor vi frykter kuttforslag hver eneste høst. Med Frp og Høyres forslag kan vi jobbe mer langsiktig.

— Vi har også ansatte som har krav på trygghet. De har boliglån og forpliktelser som de fleste andre. Derfor er vi takknemlige for det forslaget, og håper bystyreflertallet kan samle seg om en slik løsning, sier Frode Woldsund.

Powered by Labrador CMS