� Vi er bønder i byen nå, ler Jobben-deltaker Omar og arbeidsveileder Rune Hæhre. Foto: Arnsten Linstad

Omar, Rune og Frelsesarmeens Jobben vant honning-NM med by-honning fra Grønland og Ensjø

I konkurranse med hundretalls deltakere gikk Bi-Jobben til topps i honning-NM. Og Norges beste honningbier bor på Grønland og Ensjø, mens smaken kommer fra Botanisk hage på Tøyen.

Publisert

— Nå er vi skikkelige bønder! Bønder i by`n, jubler arbeidsveileder Rune Mæhre ved Frelsesarmeens Jobben i Gamlebyen.

— Kanskje vi like gjerne skal begynne med kyr også, spør Mæhre Jobben-deltaker Omar.

— Ja, det gjør vi! Ikke noe problem, mener en lattermild Omar.

Startet med birøkt i fjor

Gledesscenene ville ingen ende ta i Sentralens marmorsal fredag morgen da Frelsesarmeens Jobben, et arbeidstiltak for folk som sliter eller har slitt med rusavhengighet, gikk helt til topps i honning-NM. I fjor startet Jobben sitt honningprosjekt med det passende navnet Bi-Jobben.

Vinnerlaget fra Frelsesarmeens Bi-Jobben sammen med ordfører Marianne Borgen (SV) etter å ha mottatt NM-tittelen under festivalen Matstreif. Foto: Arnsten Linstad

Etter bare drøyt halvannet år med birøkt går de åtte Jobben-deltakerne og arbeidsveilederne deres til topps i prestisjeklassen fast honning. Norges beste, naturlige honning uten smakstilsetning lages i hjertet av hovedstaden.

— Egentlig skulle ikke dette være mulig. Vi ante jo ikke en gang at vi måtte ha et såkalt landbruksnummer for å kunne delta i honning-NM. Men alle som driver en form for landbruk og vil delta i NM må ha det. Og det fikk vi i ekspressfart, og ble påmeldt i siste liten, forteller daglig leder på Jobben, Jorunn Mathisen.

Lars Johann Martinsen (til v.) viser KrFs førstekandidat i Oslo, Espen Andreas Hasle og matminister Olaug Bollestad hvordan Bi-Jobben jobber med bikubene i Urtegata på Grønland. Foto: Arnsten Linstad

Bi-Jobben startet med to kuber i fjor. Iløpet av vinteren snekret deltakerne egne, ny kuber. Og med bier på plass ble fire kuber plassert i Frelsesarmeens bakgård i Urtegata på Grønland, og fire kuber ble plassert ved Frelsesarmeens bo- og behandlingssenter på Ensjø.

Birøkter fra Sibir til Gamlebyen

Men helt tilfeldig er det ikke at Jobben startet Bi-Jobben. En av deltakerne har nemlig i flere år mast og mast på at de burde starte med birøkt.

— Jeg vokste opp i Sibir. Og var bare tre-fire år første gangene jeg var med bestefar og røkte bier, forteller 65 år gamle Nikolai.

— Men så ble jeg profesjonell soldat, og var i militæret i 28 år. Og jeg fikk alvorlige alkoholproblemer. Men da jeg begynte hos Frelsesarmeens Jobben klarte jeg å redusere drikkingen. Det er ekstremt viktig for meg å ha Jobben. Og nå Bi-Jobben, sier Nikolai.

— Men er du litt overrasket over at dere vant NM?

— Ja, selvfølgelig. Og det er kjempebra. Men husk at vi er ekstremt nøye med å holde høy kvalitet. Jeg vil at vi skal lage minst like god honning som det jeg vokste opp med i Sibir. Og der visste folk hva god kvalitetshonning var. Det skal være helt naturlig. Og ikke være ett eneste gram tilsatt sukker. Det er helt forbudt.

— Vi gjør en viktig innsats for byen

— Dessuten er det vi på Bi-Jobben nå gjør viktig for miljøet. Det snakkes og snakkes om hvor viktig det er med bier og andre insekter. Men det er jo bare prat her i Oslo. Vi gjør jo noe med det. Bi-Jobben og Frelsesarmeen gjør faktisk noe veldig viktig for resten av byen, sier den 65 år gamle eks-soldaten fra Sibir litt strengt til VårtOslos utsendte.

Stappfullt i marmorsalen da Frelsesarmeens Jobben gikk til topps i honning-NM. Foto: Arnsten Linstad

Noe av forklaringen på at by-honningen fra Grønland og Ensjø danket ut eliten av norske bi-røktere i NM-finalen under åpningen av festivalen Matstreif, er at biene flyr til Botanisk hage på Tøyen for å finne nektar, forklarer Jobben-deltaker Lars Johan Mortensen.

— Men at vi skulle vinne hadde jeg aldri trodd. Egentlig syns jeg det bare er moro å delta. Men å bli norgesmester er helt sjukt, sier 44-åringen.

— Jeg har riktignok deltatt i et annet norgesmesterskap for en del år siden. Jeg var med på NM i dødsing fra tier`n i Frognerbadet, ler Lars.

— Og den gang kom jeg på 28. plass, tror jeg. Men dette er helt sjukt. Vi er norgesmester!

— Har verdens beste jobb

Lars og Nikolai var de to første Jobben-deltakerne som ble med på Bi-Jobben i fjor. Iløpet av vinteren har Frelsesarmeen betalt for birøkter-kurs for Lars. Men med Nikolai fra Sibir er det litt annerledes, forteller arbeidsveileder Rune Mæhre.

— Ja, Nikolai er jo født inn i dette, ler Mæhre.

Fra venstre Jorunn Mahisen (delvis skjult bak NM-diplomet), ordfører Marianne Borgen (SV), statssekretær Ingvild Ofte Arntsen (KrF) i mat- og landbruksdepartementet, Lars Johan Martinsen og Nikolai (skjult med grønn t-skjorte). Foto: Arnsten Linstad

— Når vi andre kommer tilbake fra kurs, så gjør han helt andre ting med biene enn det vi har lært, ler arbeidsveilederen før han fortsetter:

— Jeg har verdens beste jobb med disse folka som deltar hos oss. De er en helt fantastisk fin gjeng. Og vi har det så bra sammen, så godt arbeidsmiljø. Noen ganger føler jeg nesten at jeg lurer Frelsesarmeen. De betaler meg jo lønn for å være sammen med denne gjengen her. Det er utrolig flott, sier Rune Mæhre.

Ved siden av ham står sjefen hans, daglig leder Jorunn Mathisen, og smiler. Hun er ikke mindre stolt av prosjektet de egentlig ikke hadde penger til å starte i fjor.

— Dette er jo helt fantastisk. Og for en fin gjeng disse åtte deltakerne er. Som sammen med arbeidsveiledere som Rune har fått til dette, sier Jorunn Mathisen

— Vi hadde jo egentlig ikke råd til å starte dette prosjektet i fjor, sier Jorunn Mathisen.

— Men sånn er det i Frelsesarmeen. Her skjønner man at man innimellom bare må kline til, supplerer Rune Mæhre.

— Nå håper jeg bare at byrådet skjønner hvor viktig det er å støtte Frelsesarmeens Jobben når budsjettforslaget legges frem om noen uker, sier arbeidsveilederen.

Hyllet av både matminister og ordfører

I fjor kuttet det rødgrønne Ap/SV/MDG-byrådet støtten til Jobben med fem millioner kroner i budsjettforslaget. En stund så det mørkt ut for arbeidstiltaket som gir daglig tilbud til 60 mennesker med rusavhengighet og psykiske vansker. Men i budsjettforhandlingene klarte Rødt å stagge Ap, SV og MDG noe. Det ble et smertefullt kutt, men ikke så ille som det byrådet ønsker å gjennomføre.

Matminister Olaug Bollestad (KrF) får hjelp av Omar til å ta på birøkterdrakt. Foto: Arnsten Linstad

Blant gratulantene under utdelingen av NM-tittelen var også Oslos ordfører Marianne Borgen (SV).

— Jobben og Bi-Jobben vinner fortjent ut fra juryens begrunnelse. Der het det at honningen fra Grønland og Ensjø holdt høyest kvalitet. Dette er en stor anerkjennelse for Jobben-deltakerne og Frelsesarmeen, sier Oslos ordfører.

— Men ditt parti SV sitter i byrådet. Et rødgrønt byråd som i fjor ville kutte fem millioner kroner i støtten til Frelsesarmeens Jobben. Gjør dere det samme i år igjen?

— Jeg har ikke sett byrådets budsjettforslag. Men det jeg kan si er at jeg lenge før jeg ble ordfører har fulgt både Jobben og Kirkens bymisjon med tiltaket "Lønn som fortjent". Både Kirkens bymisjon og Frelsesarmeen gjør en veldig viktig jobb for en utsatt gruppe. Og det er viktig også fremover. Vi vet jo at folk trenger disse tilbudene, sier Marianne Borgen.

Men det var ikke bare ordføreren som var tilstede i Sentralens marmorsal i Øvre Slottsgate fredag morgen. Norges mat- og landbruksminister Olaug Bollestad (KrF) åpnet festivalen Matstreif, som pågår denne helgen på Rådhusplassen. Matministeren kjenner nå godt til Bi-Jobben.

— Gir jobb og verdighet til mange

— Dette var skikkelig stas, og seieren er velfortjent. Det er litt morsomt, for jeg hadde faktisk gleden av å besøke Bi-Jobben i Urtegata nå på onsdag. Det var utrolig kjekt. Jeg lærte at noe av fordelen deres var at de er plassert så nær Botanisk Hage, for da er mange av biene innom de ulike blomstene der, og det gir en ekstra god smak på honningen. Veldig stilig, sier matminister Olaug Bollestad til VårtOslo.

— Jeg er imponert over arbeidet som gjøres. Bi-Jobben er et veldig flott tiltak som gir jobb og verdighet til mange mennesker som trenger nettopp det. Det skaper mestring, det skaper tilhørighet og ikke minst fellesskap, sier KrF-statsråden.

Honningen selges via Jobben Oslos Facebook-sider. Foto: Arnsten Linstad

— Det er utrolig verdifullt med ideelle tilbud som Frelsesarmeens Jobben som ser enkeltmennesker og gjør en fantastisk innsats i velferdssamfunnet vårt. De ser hele mennesket, og det er viktig. Og så lager de spinngod honning i tillegg. Det er en super kombo, mener Olaug Bollestad.

Matministeren har allerede fått seg et glass av Norges beste honning. Det fikk hun som "lønn" etter å ha vært birøkter sammen med Nikolai, Omar, Lars og de andre NM-vinnerne ved Bi-Jobben. Men alle andre kan bestille vinner-honningen via Jobbens Facebook-sider.

Powered by Labrador CMS