Aker sykehus må bygges snarest og for hele Groruddalen, mener Oslo arbeiderparti. Foto: André Kjernsli
Aker sykehus må bygges snarest og for hele Groruddalen, mener Oslo arbeiderparti. Foto: André Kjernsli

– Arbeiderpartiet krever at Aker sykehus prioriteres først

Befolkningen i Oslo og Akershus øker, og vi lever lenger, men sykehustilbudet sakker akterut. Det er ikke nok senger hverken i dag eller i fremtiden.

Publisert

La det ikke være noen tvil: Arbeiderpartiet har lenge ment at vi trenger et nytt Aker sykehus for hele Groruddalen. Hvis ikke planene for Aker prioriteres, så svikter helseminister Bent Høie og regjeringen pasientene i Oslo og Akershus, nesten 25 prosent av Norges befolkning.

Sykehuset på Aker må løsrives fra prosessen rundt valget av sykehus på Ullevål eller Gaustad, som nå står i stampe.

Ahus er sprengt, det drives på bristepunktet av forsvarlighet, pasientene ligger på gangen og antallet pasienter som må innlegges på nytt øker. Oslo-pasienter fyller opp sykehuset Akershus selv trenger. Et nytt Aker sykehus er, ifølge planene, ikke ferdig før i 2035, og Helse Sør Øst foreslår at bydelene i Groruddalen overføres fra Ullevål og Ahus til Aker på ulike tidspunkt. Det er å gamble med helsa til 1/4 av Norges befolkning.

Kan ikke kalles forsvarlig

Befolkningen i Oslo og Akershus øker, og vi lever lenger, men sykehustilbudet sakker akterut. Det er ikke nok senger hverken i dag eller i fremtiden. Helseministeren har akkurat flyttet 50 000 pasienter fra Kongsvinger til Ahus, samtidig som sykehuset drives med 96 prosent belegg. I sommer lå nesten 700 pasienter på gangen. Det kan neppe kalles forsvarlig.

Helseministeren sier han skal kutte ventetid og har en nullvisjon for korridorpasienter. I realiteten kutter han i budsjettene og plassen til pasientene.

Ved å godkjenne den trinnvise utviklingen og oppdelte overføringen av bydeler i Groruddalen til Aker sykehus, har helseministeren akseptert at Groruddalen er satt på gangen frem til 2035.

2035 er for sent

Her gjelder tydeligvis ikke helseministeren fagre ord om «pasientens helsetjeneste», for innbyggerne vil da sendes rundt mellom sykehusene og vet ikke hvor de får hjelp før sykdommen rammer. Blir moren din syk eller broren din brekker beinet, vet du ikke hvor du skal dra på besøk.

Planene som ligger på bordet løser ingenting før langt utpå 2030-tallet. Det er for sent.

Arbeiderpartiet krever at et nytt Aker må komme først, og det må komme nå. De øvrige bydelene, utenfor Groruddalen i Oslo, må fordeles på enten Ullevål eller Gaustad – alt ettersom hvor valget lander, samt de to ideelle sykehusene Lovisenberg og Diakonhjemmet.

Begge de ideelle sykehusene ønsker større ansvar og er allerede en dag en viktig brikke i Oslos sykehuspuslespill. Penger må på bordet i neste års budsjett. Det må være en samlet overføring av alle Groruddalsbydelene til Aker sykehus, og vi må ha en garanti for at det etableres nok senger, som svarer til befolkningsøkningen i Oslo.

  • Raymond Johansen (Ap), Byrådsleder
  • Tone Tellevik Dahl (Ap), helsebyråd i Oslo
  • Frode Jacobsen, leder Oslo Ap
  • Kamzy Gunaratnam (Ap), helsekomiteen
  • Knut Røli (Ap), BU-leder Bydel Alna
  • Bjørn Arvid Lundberg, BU-leder Bydel Bjerke
  • Mobashar Banaras (Ap), BU-leder Bydel Grorud
  • Rashid Nawaz (Ap), Bydel Stovner