Å utforske menneskets tilstand og vår relasjon til natur har gått som en sterk, rød tråd gjennom de siste to tiårene i mitt arbeid som kunstner og fotograf, sier Christian Houge.

Fotograf brenner utstoppende dyr. Får prestisjefylt fotografipris

Christian Houge mottok den prestisjefulle Fotografiprisen på fotoutstillingen Oslo Negativ denne helga.

Publisert

Årets tildeling signaliserer hvilken viktig rolle fotografiet har for å synliggjøre de store miljøutfordringene vi står overfor. Med tildelingen av Fotografiprisen 2021 ønsker juryen å berømme det egenartede kunstnerskapet til Christian Houge, som har strukket seg over flere tiår.

Juryformann Erik Fuglseth i Norske Fotografers Fond uttaler; «Årets prisvinner har arbeidet med denne bevisstgjøringen gjennom hele sitt over 20 år lange kunstnerskap. Han har også vist at man kan skape vakker og urovekkende kunst, gjennom å påpeke årsak og sammenheng i en menneskeskapt miljøkrise.»

Prisvinner Christian Houge sier; «Å utforske menneskets tilstand og vår relasjon til natur har gått som en sterk, rød tråd gjennom de siste to tiårene i mitt arbeid som kunstner og fotograf.

Houge har i en årrekke samlet på utstoppede dyr, som han brant f

Gjør det stort internasjonalt

Serien Death of a Mountain er nominert til den prestisjetunge fotoprisen for bærekraft, Leica Oscar Barnack Award 2021.

Houge sitt arbeid, Residence of Impermanence, stilles for tiden ut på UCR Arts: California Museum of Photography i Los Angeles med utstillingen Facing Fire: Art, Wildfire and the End of Nature in the New West. Utstillingen utforsker de enorme ødeleggelsene fra skogbranner, og serien er blitt nominert til årets Prix Pictet for fotografi og miljø.

Samlet utstoppede dyr

Christian Houge har gjennom hele sitt kunstnerskap arbeidet med å utforske relasjonen og konflikten mellom natur og kultur. Han stiller viktige spørsmål og tar i bruk sterke virkemidler for å finne svar.

Death of a Mountain.

Kunst handler om å berøre og vekke følelser hos betrakteren. Residence of Impermanence gjør akkurat det ved å invitere deg inn, og ikke slippe deg ut, før du har vært gjennom et stort spekter av følelser.

Houge har i en årrekke samlet utstoppede dyr, med det formål å bruke dem i dette kunstprosjektet. Ved å uttrykke seg gjennom fotografi, film og installasjoner gir Houge nytt liv til dyrene før de slippes fri.

Brenner dyrene

Kunstkritiker Kjetil Røed uttaler: – I utstillingen Residence of Impermanence velger Houge å trekke volden i menneskets koloniale ambisjoner til sin ytterste konsekvens ved å brenne utstoppede dyr: Flammehavet som sluker dem fullender en prosess som allerede i realiteten er avsluttet. Dyrene er døde fra før, de er allerede omgjort til pynt, til eiendom, til noe vi kan vise frem og sette i museer eller private samlinger. Skjønnheten i flammerovet er overveldende, og det enorme patoset i ødeleggelsen blottlegger den tvetydige, poetiske nerven som vekkes når sannheten berøres. For den verdien som gjenstår i det døde dyret er ingenting som har med levd liv å gjøre, bare penger, bare det å eie, det å kjøpe og selge og vise frem noe vi har erobret.

Om Fotografiprisen

Fotografiprisen ble innstiftet 1989, og deles ut av Norske Fagfotografers Fond. Fotografiprisen skal deles ut til en fotograf som i spesiell grad har utmerket seg ved sin faglige dyktighet, vist stor skaperevne og som har skapt bilder som høyner fotografiets anseelse i vårt kulturliv.

Prisen er et diplom, samt 100.000 kr. Prisen deles ut av Norske Fagfotografers Fond. Juryen består av Erik Fuglseth, Agnete Brun og Arild Sønstrød.

Fotografiprisen er den mest prestisjetunge fotoprisen i Norge – tilsvarende Brage-prisen for forfattere.

Powered by Labrador CMS