I flere år har nabolaget ved Carl Berner bønnfalt Oslo kommune om å rehabilitere Villa Sorgenfri, og bedt om at det blir åpnet for nabolagsaktiviteter.Foto: Oslo kommune
Kommunen lot Villa Sorgenfri forfalle til riving: Bør vurderes solgt, mener næringsbyråd Victoria Marie Evensen (Ap)
— Dersom vi kommer til at det ikke er kommunalt behov for Villa Sorgenfri, er en mulighet å legge ut eiendommen for salg i det åpne markedet etter gjenoppbygging, sier næringsbyråd Victoria Marie Evensen (Ap).
Historien om vernede Villa Sorgenfri like ved Carl Berner tar en ny og oppsiktsvekkende vending i et skriftlig svar fra næringsbyråd Victoria Marie Evensen (Ap).
— Før gjenoppbygging av villaen kan påbegynnes bør det tas stilling til hva bygget skal brukes til, skriver Evensen i et svar på spørsmål fra Venstres Hallstein Bjercke.
Svaret er oppsiktsvekkende fordi naboer i årevis har bedt Oslo kommune ta vare på det vernede bygget.
Annonse
Da nyheten kom om at det vernede bygget hadde forfalt så mye at det kommunale foretaket Oslobygg mener det må rives, reagerte lederen av beboerforeningen Carl Berner Vårt Nabolag, Per Gunnar Dahl, først med vantro. Så med sinne.
— Det er vandalisme av vårt felles arvegods. Jeg blir forbanna over at viktig byhistorie viskes ut, sa Dahl til VårtOslo.
Villa Sorgenfri ble oppført i 1867 og er en svært viktig del av byens historie, oppkalt etter løkka der bygget ble anlagt.
Før fabrikker, trafikk og moderne bebyggelse reiste seg rundt Carl Berner, var den bortgjemte plassen en grønn og fredelig byløkke ved navn Sorgenfri.
Per Gunnar Dahl og beboerforeningen har i flere år bedt Oslo kommune ta ansvar og rehabilitere det historisk viktige bygget. Men hverken han eller de andre i nabolaget opplever at de er blitt hørt. Heller ikke nå har kommunen tatt kontakt.
— Historien knyttet til bygget er i ferd med å gå tapt. Måten dette er håndtert på er bare tragisk, og jeg reagerer på at ingen har kontaktet oss, sa Dahl.
Ut fra næringsbyråd Victoria Marie Evensens svar til Hallstein Bjercke å dømme, er det ingenting som tyder på at kommunen nå har tenkt å la nærområdet få ta i bruk Villa Sorgenfri.
— Dersom vi kommer til at det ikke er kommunalt behov for Villa Sorgenfri, er en mulighet å legge ut eiendommen for salg i det åpne markedet etter gjenoppbygging, skriver Evensen.
— Kan bli nabolagshus for nærmiljøet
Villa Sorgenfri står på Byantikvarens gule liste over verneverdige bygg i Oslo. Derfor forsikrer både Oslobygg og næringsbyråden at murhuset skal gjenoppføres. Så vil videre bruk eller salg bli vurdert.
— Kommunen kunne ha stoppet forfallet og reddet bygget. Tatt vare på det den gang de kjøpte det, og med enkle midler gitt det et nytt innhold til glede for nærmiljøet. For eksempel til et forenings- og nabolagshus for nærmiljøet, sier Per Gunnar Dahl.
I 1890-årene ble byløkka Sorgenfri kjøpt opp av Nationalbryggeriet AS, som reiste den store fabrikkbygningen langs Trondheimsveien. Murhuset som nå rives ble oppkalt etter løkka det ble bygget på.
Da søstrene Nanna og Agnes Fleischer flyttet sykehuset for funksjonshemmede inn i de tomme fabrikklokalene 1935, ble Villa Sorgenfri omgjort til skole for funksjonshemmede barn.
— Beklagelig at kulturminner forfaller
— Søstrene Fleischer fortjener at vi fremhever denne delen av historien og ruster opp området. I Villa Sorgenfri kunne vi for eksempel hatt historiske foredrag om denne viktige delen av vår medisinske historie, sa Carl Berner-nabo i en årrekke, Andrea Gaarder, til VårtOslo for to år siden.
Hverken Gaarder eller Dahl har noen gang fått respons fra Oslo kommune. De to har engasjert seg for å bedre nabolaget på Carl Berner. Heller ikke nå har de altså fått vite noe om hva som skjer når et nytt bygg skal reises som erstatning for Villa Sorgenfri.
Det vernede bygget ble kjøpt av Oslo kommune i 2007. Da var planen at det skulle bli barnehage i Villa Sorgenfri, men de planene ble aldri noe av. De siste 14 årene har bygningen stått tom og forlatt, mens den har forfalt og uteområdet har grodd igjen.
— Kommunen er opptatt av å ta vare på gamle bygg, og det er beklagelig at opprinnelige flotte, eldre bygg og kulturminner blir stående ubrukte og forfaller, skriver Evensen.