Andrea Gaarder og Per Gunnar Dahl advarte kommunen mot forfallet av Villa Sorgenfri. Nabolagsforeningen tilbød seg i 2019 å drifte det vernede bygget mot at kommunen rehbiliterte det.

Advarte kommunen mot å la Villa Sorgenfri forfalle. Nå er det for sent - det vernede bygget ved Carl Berner rives

Gjentatte ganger har naboer ved Carl Berner advart og bønnfalt Oslo kommune om å ikke la Villa Sorgenfri forfalle. Men nå er forfallet gått så langt at det vernede bygget må rives, opplyser kommunale Oslobygg.

Publisert

— Det er både leit og beklagelig at vi er i en situasjon hvor vi ikke lenger har noe valg, sier administrerende direktør Eli Grimsby i kommunalt eide Oslobygg.

Det kommunale foretaket har nå kommet frem til at Villa Sorgenfri ved Carl Berner er i så dårlig forfatning at riving er uunngåelig.

Beboerforeningen og naboer aldri hørt

— Etasjeskillene har gitt etter flere steder, veggene går i oppløsning, og store deler av huset har fått ekte hussopp. Bygget utgjør en fare for sine omgivelser om det blir stående, sier Grimsby.

VårtOslo har i flere år skrevet om den elendige tilstanden til det vernede og kommunalt eide bygget ved Carl Berner. Ikke før nå har Oslo kommune reagert på de utallige advarslene fra nærområdet og beboerforeningen Carl Berner - Vårt nabolag.

Slik så kommunalt eide Villa Sorgenfri ut senhøsten 2019- Vinduer var spikret igjen og uteområdene i ferd med å gro igjen etter årevis med kommunal forsømmelse.

— Nabolagsdemokratiet krever at vi blir møtt og lyttet til i denne saken. Uten det lokale engasjementet er dessuten storbyen veldig fattig, sa foreningens leder Per Gunnar Dahl til VårtOslo i 2019.

— Vår tydelige beskjed til politikerne er derfor, skjerp dere, ikke la denne perlen stå og forfalle, sa Dahl den gangen, uten å bli hørt.

Oppkalt etter løkka det ble bygget på

Villa Sorgenfri ble oppført i 1867 og er en svært viktig del av byens historie, oppkalt etter løkka der bygget ble anlagt.

Før fabrikker, trafikk og moderne bebyggelse reiste seg rundt Carl Berners plass, var den bortgjemte plassen nemlig en grønn og fredelig byløkke ved navn Sorgenfri.

I 1890-årene ble byløkka kjøpt opp av Nationalbryggeriet AS, som reiste den store fabrikkbygningen langs Trondheimsveien.

Da søstrene Nanna og Agnes Fleischer flyttet sykehuset for funksjonshemmede inn i de tomme fabrikklokalene 1935, ble Villa Sorgenfri omgjort til skole for funksjonshemmede barn.

Må gjenoppbygges i samme stil

— Søstrene Fleischer fortjener at vi fremhever denne delen av historien og ruster opp området. I Villa Sorgenfri kunne vi for eksempel hatt historiske foredrag om denne viktige delen av vår medisinske historie, sa Carl Berner-nabo i en årrekke, Andrea Gaarder, til VårtOslo for to år siden.

Når Villa Sorgenfri nå rives er Oslobygg nødt til å gjenoppføre bygningen i tilsvarende byggestil. Murhuset er nemlig vernet og skulle derfor selvsagt aldri ha fått lov til å forfalle.

I dag er det bare tristesse igjen av murbygget fra 1867, som er en viktig del av Oslos historie.

Bygget er kjært for mange, og Oslobygg vil umiddelbart iverksette arbeid for å se hvordan villaen best kan gjenreises som et godt tilskudd for nabolaget og Oslo by, heter det i en pressemelding fra det kommunale foretaket.

Bruk av gjenoppbygde Sorgenfri ikke besluttet

— Oslobygg håper å unngå situasjoner som dette i fremtiden og vil gjennom systematisk porteføljeforvaltning og nødvendig vedlikehold gjøre det vi kan for å sikre god ivaretakelse av alle våre bygg, sier administrerende direktør Eli Grimsby.

— I dette tilfellet klarer vi dessverre ikke å redde eiendommen, og vi er derfor opptatt av å komme raskt i gang med å planlegge gjenoppbygging av et nytt Villa Sorgenfri i tett dialog med plan- og bygningsetaten og Byantikvaren, sier hun.

— Den videre bruken av et slikt bygg er ennå ikke besluttet. Det må vi få komme tilbake til. Vårt fokus er i nå å sikre området ved å gjennomføre rivingen på en trygg og god måte, sier Eli Grimsby.

Powered by Labrador CMS