VIF-trener Ronny Deila har grunn til å se betenkt ut. Man må 30 år tilbake i tid for å finne en verre kampstatistikk for klubben. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

Nytt nederlag for Ronny Deila og VIF. Åtte kamper på rad uten Vålerenga-seier

For nøyaktig 30 år siden, i 1989, raste Vålerenga fra bronseplass til kvalik etter ni tap på rad. Situasjonen er ikke like mørk nå, men med fire baklengs mot Viking har VIF åtte kamper på rad uten seier.

Tre tiår etter nesten-katastrofen, VIF unngikk nedrykk fra daværende 1. divisjon etter tre seire og en uavgjort i kvalik-kampene, er det skremmende mange likhetstrekk ved Ronny Deilas mannskap.

I 1989 lå Vålerenga på bronseplass i starten av sesongen, og den horrible tapsrekken på ni kamper startet ironisk nok mot søndagens motstander, Viking.

Vålerenga – Viking 0-4 (0-2). 7056 tilskuere. Mål: 0-1 Even Østensen (5), 0-2 Østensen (23), 0-3 Adrian Nilsen Pereira (75), 0-4 Benjamin Kaellman (79). Dommer: Kristoffer Hagenes, Hovding. Gult kort: Adrian Nilsen Pereira, Kristoffer Løkberg, Viking, Efraín Juárez, Ivan Näsberg, Herolind Shala, Vålerenga.

Østensen plagde VIF-forsvaret

Tilbake i nåtid startet det marerittaktig for Vålerenga. På sitt første ordentlige angrep, etter bare fem minutter, gikk bortelaget opp i ledelse ved Even Østensen. 26-åringen satte pannebrasken til på et godt innlegg fra Zymer Bytyqi. 26 år gamle Østensen var en pest og en plage for VIF-forsvaret i resten av førsteomgangen.

Vikings Even Østensen scorer Vikings første mål etter bare fem minutters spill. Siddisenes tomålsscorer var en pest og en plage for VIF-forsvaret. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

Kvarteret senere satte han fart da Kristoffer Løkberg slo en perfekt bakromspasning fra midtstreken. Østensen var først på ballen og lobbet den over en utrusende Kristoffer Klaesson i VIF-målet. 2-0 sto seg til pause.

— Det er en utrolig tung dag. Det vi har gjort nå de to siste månedene har vært for dårlig. Det er ikke noe å legge skjul på det, og i dag topper det bare, sier en skuffet VIF-trener Ronny Deila til Eurosport.

Reddet Finnes straffe

Hjemmelaget hadde de fleste sjansene i omgangen, men var kun nær en redusering før pause da Bård Finne dro seg fri på venstresiden etter en halv time. Finnes skudd ble mesterlig reddet av gjestenes keeper Iven Austbø.

Vikings keeper Iven Austbø redder straffe fra Bård Finne. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

Vålerenga og Finne fikk en ypperlig mulighet til å få en drømmestart på annen omgang da dommeren pekte på straffemerket etter at Matthías Vilhjálmsson ble lagt i bakken. Austbø reddet, men returen gikk rett tilbake til VIF-spilleren. Men Austbø var lynraskt oppe og stoppet forsøk nummer to fra Finne med brystet.

— Du har en motstander som setter alt de har, og vi klarer ikke sette straffespark. Vi har så mange gode fotballspillere som ikke fungerer sammen nå, sier VIF-trener Deila.

Ydmyket med tunnel

VIF spilte seg til flere kvalifiserte sjanser, men Viking-keeperen var med på notene gjennom hele kampen. I stedet viste Adrian Nilsen Pereira hvordan det skal gjøres da det gjensto 15 minutter.

Fra 20 meter leverte 20-åringen dagens kanon. Klaesson hørte bare suset fra kula som forsvant inn i hans venstre kryss. Benjamin Källman gjorde ydmykelsen komplett da han satte ballen mellom beina til Klaesson og i mål.

Viking står nå med 33 poeng, seks mer enn Vålerenga. Lagene ligger på henholdsvis 7.- og 9.-plass.

Neste runde spiller VIF nok en hjemmekamp, da mot Ranheim. Viking tar da imot Mjøndalen.