– Hvis det er skyfritt, kan oslofolk få øye på kometen til og med søndag 20. oktober, forteller Aditi Bhatnagar.

Her fanget Aditi kometen over hovedstaden – nå røper eksperten hvor i Oslo du har best sjanse for å se den de kommende dagene

Hver kveld denne uken har osloborgere på rett sted til rett tid mulighet til å få med seg et helt spesielt fenomen.

Publisert

Aditi Bhatnagar er doktorgradsstipendiat på Rosseland senter for solfysikk (ROCS) ved Institutt for teoretisk astrofysikk på Blindern.

Tirsdag kveld fanget hun en komet gjennom kameralinsen stående i Ekebergskråningen.

Kometen C/2023 A3, også kalt Tsuchinshan–ATLAS, er om dagen nemlig synlig for det blotte øye, ettersom den befinner seg mellom jorden og solen.

En komet er et himmellegeme som består av frossen gass, stein og støv fra solsystemet, hvilket har gitt kometer kallenavnet «skitne snøballer». Kometer går i baner rundt solen og kommer med jevne mellomrom til syne.

Dette er blinkskuddet av kometen med den karakteristiske lysende halen som Aditi Bhatnagar fanget tirsdag kveld.

– Best synlig halvannen time etter solnedgang

Den lysende «halen» er karakteristisk for en komet. Årlig observeres det om lag 200 kometer av teleskoper og satellitter, ifølge Store Norske Leksikon. 

De færreste er likevel synlige for det blotte øye ettersom de er for lyssvake, men den lyssterke kometen A3, som ble oppdaget i 2023, kan man nå altså nyte synet av om man er heldig.

Aditi Bhatnagar er doktorgradsstipendiat på Rosseland senter for solfysikk (ROCS) ved Institutt for teoretisk astrofysikk på Blindern.

– Kometen Tsuchinshan-ATLAS er best synlig halvannen time etter solnedgang, i retningen mellom vest og sør-vest. Dette bildet er tatt fra Ekebergskråningen. Tirsdag kveld var den synlig fra klokken 19.20 til 20.15 for det blotte øye, forteller Aditi til VårtOslo, som i tillegg til å ha observert kometen, altså har god greie på tematikken med astrofysikk som fagfelt.

– Noen gode utsiktspunkter

– Man ser imidlertid kometen aller best gjennom kikkert. Hvis det er skyfritt, kan oslofolk få øye på kometen til og med søndag 20. oktober. For å kunne se kometen, må man ha uhindret utsikt over horisonten, det vil si at ingen trær eller bygninger skal blokkere utsikten, understreker doktorgradsstipendiaten. 

Hun deler gjerne noen gode forslag til steder i hovedstaden der sjansen er god for å se kometen om de værmessige forholdene ellers ligger til rette for det.

– Noen gode utsiktspunkter i Oslo er Akershus festning, Ekebergparken, Ekebergskråningen, taket på Operaen i Bjørvika og St. Hanshaugen-parken, oppsummerer hun.

– Hver kveld vil kometen dukke opp litt høyere på himmelen, men lysstyrken vil fortsette å avta frem til den 20. oktober. Etter den 20. oktober, vil det være vanskelig å se kometen med det blotte øye, avslutter Aditi Bhatnagar.

Powered by Labrador CMS