– Vi kan ikke slutte å teste oss selv om en vaksine er på vei til å bli lansert, sier Stian Flaaseth.Foto: André Kjernsli
Stian (31) jobber med koronatesting på en av landets travleste teststasjoner. – Mange er usikre på testen
De er iført smittevernutstyr fra topp til tå, personalet på Rommen teststasjon. – Jeg meldte meg fordi jeg syntes det hørtes spennende og viktig ut, sier Stian (31).
Tåka ligger tjukk som grøt over byen denne dagen, men med hjelp av god skilting finner VårtOslo frem til Rommen teststasjon langt nord i Oslo. Dette er en av fire teststasjoner der gående og kjørende kan få tatt en koronatest. De øvrige er Mortensrud, Adamstuen og Bryn, i tillegg til feberpoliklinikker spredt rundt i ulike bydeler.
– Teststasjonen her på Rommen var den første som begynte å tilby drop-in, for å gjøre det enkelt for folk å teste seg, sier Stian Flaaseth. Han er sykepleier og ansvarsvakt ved testsenteret på Rommen.
Opprinnelig jobbet han i hjemmesykepleien i bydel Frogner og skulle egentlig være med i et koronaprosjekt der. Men fordi smitten var såpass lav, valgte han heller å begynne å jobbe her på Rommen.
Annonse
– Jeg meldte meg fordi jeg syntes det hørtes spennende og viktig ut, forklarer han.
Han forteller at bydelene er forsiktige med å tappe bydelene for helsepersonell, som i utgangspunktet har andre viktige oppgaver. Derfor rekrutterer man fra andre yrkesgrupper der folk har mistet jobben eller blitt permittert som følge av pandemien.
– Du trenger altså ikke være helsepersonell for å jobbe på en teststasjon, og alle utfører heller ikke tester, forklarer han. Dessuten er det alltid helsepersonell på jobb.
Teststasjonen er i praksis en provisorisk garasje, hvor man kjører inn på den ene siden og ut på den andre. Lik en bilvask.
Slitsom jobb
De eneste som kommer inn i dette området utover de som skal testes, er de som utfører selve testen. De er iført smittevernutstyr fra topp til tå. Værforholdene preger arbeidsdagen. De elektriske dørene går ofte opp og ned, noe som fører med seg varierende temperaturer.
– Det er begrenset hvor mye varmt tøy du har plass til under verneutstyret - og hva du har lov til å ha på, forklarer sykepleieren. Vi har heldigvis sluppet snø, men det har vært mye regn og vind som gjøre det utfordrende for oss.
Trykk på pilene øverst på siden av bildet under for å se hele bildeserien.
Det er også viktig at de som kjører fossildrevne biler skrur av motoren med en gang. Det er installert CO2-målere i hallen slik at man unngår kullosforgiftning.
Teststasjonene er åpne fra klokken 08.00 til 21.00 hver dag - syv dager i uken. Stian forteller at det kan være slitsomt og ha denne jobben, men det var verst i begynnelsen.
– Det er spesielt utfordrende idet du starter opp et nytt senter. Nye rutiner dukker opp, og det har ofte kommer endringer fra Folkehelseinstituttet og helseetaten. Dette er nytt for alle som jobber med dette, vi lærer nye ting hver dag, sier han.
Vi blir med inn i rommet der de som jobber med testing ikler seg smittevernutstyret. Etter en grundig spritvask av hendene, er det på med hette, munnbind, briller/visir og frakk. Etter å ha blitt sjekket av en kollega og selv tatt en titt i et stort speil, er Stian klar for å bevege seg inn i hallen der testene utføres.
– Det er mange som er usikre på testen, og noen er nervøse. Voksne mannfolk som får latterkrampe på grunn av nervøsitet har forekommet, smiler sykepleieren.
Barn synes det er spennende
Men han forteller at de aller fleste opplever dette som uproblematisk. Ja, det er ubehagelig for noen. I 99 prosent av tilfelle går det hele udramatisk for seg.
– Det var vel ei dame som ombestemte seg og kjørte gjennom hallen uten å teste seg, men hun er så langt den eneste jeg har hørt om som ikke gjennomførte, sier 31-åringen.
Han har vært med på å rykke ut til skoler i nærområdet for å gjennomføre massetesting. Det kan være fordi det har vært et utbrudd, eller av forebyggende art. For eksempel smitte på en naboskole. Foresatte må selvfølgelig samtykke til at barna testes.
– Ungene tar det stort sett veldig greit. De synes det er litt skummelt, men også spennende. Også har vi noen testbamser vi kan teste på sammen med ungene først.
Det tar 1-2 dager å få svar på testen. den raskeste måten å få svar på gjør du via en profil på helsenorge.no Der var du hake av for å få SMS når svaret ditt er klart. Et annet alternativ er å ringe koronatelefonen på 21802182. Der snakker de over 20 ulike språk.
Dersom du bestiller time for testing er det mulig å bestille tolk også.
Motiverte kolleger
Sykepleieren har lyst til å skryte litt av de han jobber sammen med på teststasjonen. For mange er dette en jobb helt ulik den de har hatt før, men sånn virker det ikke
– De som jobber her er uten unntak veldig motiverte for å gjøre en skikkelig innsats for å få bukt med pandemien. Til tross for at dette bare er et engasjement og at mange sikkert vil se seg om etter noe annet, er jeg overrasket over hvor mange som velger å bli her, skryter han.
Det er en jevn tilstrømming av biler med folk som skal teste seg. Noen kommer alene, i andre biler er det flere som skal teste seg.
– Vi har lette symptomer begge to, sier samboerparet Eli Ragna Tærum og Randi Solberg fra Vestli.
Feire jul med gammel far
De skal tilbringe julen sammen med Randi sin gamle far og vil være på den sikre siden. Randi har for øvrig blitt teste en gang tidligere, og den testen var negativ. Begge forsikrer VårtOslo om at de ikke gruer seg det minste til testen, og noen minutter senere ruller de ut på andre siden.
– Dette var helt uproblematisk, de som jobber her er hyggelige, raske og effektive, forsikrer begge oss om.
Tilbake hos Stian er vi nødt til å stille spørsmålet; Ikke om han har testet seg, men hvor mange ganger?
Prøvekanin for ferske testere
– Jeg har testet meg tre ganger, sier han. Men så kommer han på noe. – Også har jeg jo vært prøvekanin en del ganger når nye testere skal prøve seg, det går like fint hver gang.
Sykepleieren avslutter med det samme som han innledet samtalen med. – Folk må teste seg. Kapasiteten for testing er god i Oslo, og testen er gratis. Pandemien er ikke over selv om en vaksine er på trappene. Det er svært viktig å teste seg for å bidra til å begrense smittespredning.
Her ser vi totalt antall testede pr dag i Oslo sist uke. Tall fra Helseetaten i Oslo: