Magnus (3) (f.v) og broren hans, Johan (5), har funnet en ny lekeplass, etter at folk fra bymiljøetaten har felt ett av de mange store trærne i alleen langs turveien ut mot Hukodden. Her er småguttene på søndagstur med pappa Aslak Widerøe Kristoffersen.Foto: Paul Torvik Nilsen
Virustrøtte våknet i helgen fra vinterdvale. Men nyt våren nå - til helgen får Oslo regn
I helgen var det vårjevndøgn. Og været ga våryre folk i Oslo anledning til å valfarte til parker og vann. Yr melder at godværet fortsetter det meste av denne førpåskeuka. Men mot helgen og første del av påsken blir det trolig grått og regn.
Vårjevndøgn falt i år på lørdag 20. mars. Helt nøyaktig klokka 10.37. Det bebuder vår og sommer. Dette er dagene da dag og natt, akkurat som ved høstjevndøgn, sies å være like lange.
De er merkedager i de fire årstidene. Jordens akse står vinkelrett på en tenkt linje trukket mellom solen og ekvator. I Oslo var dagen lørdag 20.mars 14 minutter lengre enn natten, målt fra soloppgang til solnedgang. I går, søndag, 21.mars var dagen 19 minutter lengre enn natten.
Vårjevndøgn - eller jamvår - faller på 20. mars her i Norge frem til og med året 2047. Det er som kjent den andre våren med koronaviruset og de konsekvenser «pesten» har.
Annonse
For lille Magnus (3) har koronaen preget en tredel av livet – så langt. Og han vet hva det dreier seg om
— Vi har fulgt broren min til koronatest. Han er tre år, sier Johan (5) Brox Widerøe.
Familien kom ut til Bygdøy med egen bil. Johan har med seg en liten sykkel, og Magnus vil vite hvilken barnehage jeg gikk i da jeg var barn, eller liten som han sier.
VårtOslo møter familien ved turstien ut til Hukodden på Bygdøy. Pappa Aslak Widerøe Kristoffersen er på søndagstur med sønnene, etter at lillebror for sikkerhets skyld søndag morgen ble fulgt for å sjekke seg for eventuell smitte.
Mamma Julia er på jobb på Ullevål sykehus denne vårlige søndagen.
Stengte museer og kafeer, men åpne kiosker
Parkeringsplassen er full av privatbiler, som om det skulle være en solrik sommerdag på strendene.
På Huk var det samlet flere mennesker enn VårtOslo observerte i gater og parker både lørdag og søndag søndag formiddag, på hele strekningen fra Grefsen via Sagene og St. Hanshaugen, sentrum, til Bygdøy. Men i Frognerparken yrte det av liv.
"Badebussen", rute 30 til Bygdøy, var om ikke full, så i pendeltrafikk med turfolk til og fra Bygdøy. Museene er som kjent stengt, kafeer og andre serveringssteder også.
Anya og Kokos benket seg i parken
Men kioskene var åpne, og familier og vennegjenger hadde med egne forsyninger av mat og drikke, tente båler og griller og ruslet i fjæra.
Vår betyr blader som springer ut, fugler som synger, lysere kvelder – og altså en astronomisk merkedag. Sola akkurat loddrett over jordens ekvator.
Anya Rasmussen har tatt plass på en benk, ved busstoppet ved parken på Gråbeinsletta nær Sagene kirke. Turkamerat er hunden Kokos. Hun bor på Adamstuen, men liker å komme opp tikl Sagene.
— Jeg trives her og går gjerne tur, tar en kaffe på kafeen i Sagene samfunnshus eller i en av kaffesjappene i området. Men det kan jeg jo ikke nå.
Anya har brukt bylørdagen på en av de få måtene som er mulig når en beveger seg rundt i Oslo og omegn. Nå har hun reist tur-retur Gjettum i Bærum, der hun har kjøpt en veske og noen skjerf.
Smittevern i kohorten og shopping med Finn
— Jeg gikk inn på nettstedet Finn i morges, så etter noe jeg kunne ha glede av å kjøpe nå når butikkene er stengt. Så har jeg hentet varene på døra hos en dame der ute i Bærum, forteller Anya – som ofte handler på Finn, og som hun sier:
— Det er ikke så mye å finne på, og da synes jeg det gir dagen mening å ta en tur, og foreta seg det en kan for å underholde seg selv.
— Hva er det verste for deg i koronaens tid?
— Jeg har det faktisk fint, men det verste må vel være at vi ikke får lov til å reise utenlands. Men jeg er ikke ensom på grunn av pandemien.
— Og det beste?
— Jeg er så heldig å ha en nær og god venninne som bor like ved meg på Adamstuen, så jeg har selskap og klager ikke. Vi er i samme kohort, og ser hverandre mye, forteller Anya.
Med den første milde vårhelgen er altså vinteren offisielt på hell. Våren er astronomisk sett varslet, og den varer fram til sommersolverv 21. juni klokken 05.32, som igjen strekker seg fram til høstjevndøgn, som følges av vintersolverv. Og slik fastlegger de fire solvervene årstidene, år etter år.