— De nordligste fylkene og Oslo har generelt sett ligget høyest på abortstatistikken, sier Mette Løkeland-Stai.

Aborttallene har aldri vært lavere enn i fjor. Oslo er fylket med nest flest aborter

Tallene gjelder både for selvbestemte og nemndbehandlede aborter.

Publisert

I 2021 ble det utført 10.841 svangerskapsavbrudd i Norge, hvilket er 244 færre enn året før. Det svarer til en nedgang på 2,2 prosent. Aborttallene har aldri vært lavere enn i 2021, opplyser Folkehelseinstituttet (FHI) på sine nettsider.

I Oslo var tallene i løpet av den samme perioden henholdsvis 1.954 og 2.113. Fjorårets antall gir en rate på 10,2 per tusende kvinne i alderen 15 til 49 år, og det er bare Troms og Finnmark som kan vise til en høyere abortrate. I andre enden av skalaen befinner Rogaland seg, der raten er på 7,1.

Høyest på statistikken

Mette Løkeland-Stai, overlege ved FHI, forklarer at forskjellene er en gjenganger.

— De nordligste fylkene og Oslo har generelt sett ligget høyest på abortstatistikken, sier Løkeland-Stai.

Den nevnte nedgangen i Oslo omfatter både selvbestemte og nemndbehandlede aborter. Av totalt 118 nemndbehandlede begjæringer om abort i 2021, ble 110 av dem utført. Det er syv mindre enn i 2020. Viken, med 111 utførte nemndbehandlede aborter, er det eneste fylket med et større antall.

Fallende tall

På landsbasis er det bare i aldersgruppen 15 til 19 år det er en marginal økning. I Oslo, bortsett fra aldersgruppen 45 til 49 år som holder seg stabil, er trenden med fallende aborttall blant de øvrige aldersinndelingene stadig gjeldende.

Aldersspennet 20 til 24 år representerer gruppen med høyest abortrate i Oslo, med 15,5 per tusende kvinne.

Ifølge Løkeland-Stai er én av hovedårsakene til den store nedgangen de seneste årene trolig at yngre mennesker har vært flinkere til å bruke prevensjon og ta med seg prevensjonsvanene sine inn i voksenlivet.

Powered by Labrador CMS