DEBATT
Svømmerne i SK Speed har ikke noe eget basseng og trener nå i Steinbruvann i Lillomarka.
Foto: Silja Skogstad Tuv
– Oslo kommune forskjellsbehandler byens svømmeklubber
Svømmetreningene i Oslo har startet opp igjen med bassengtrening, noe veldig mange er glade for. Men dette gjelder dessverre ikke de som er tilknyttet Sportsklubben Speed, Groruddalens egen svømmeklubb.
Kjenner du en svømmer? I så fall vil du vite at det er en idrett for de dedikerte.
En 14-årig konkurransesvømmer trener opptil 20 timer i uken, og en vanlig treningsuke kan bestå av omlag 40 000 meter unnagjort i bassenget. I feriene er det treningsleir som gjelder, med to økter om dagen og et systematisk opplegg med mat, søvn og hvile.
I konkurranser er det små marginer som skiller, og hver eneste meter svømt teller. Ungdom som velger en så tøff idrett fortjener å bli tatt på alvor og bli behandlet med respekt. De fortjener også like rammevilkår slik at de konkurrerer på et rettferdig grunnlag. Slik er det ikke i Oslo nå.
Grep inn uten forklaring
Vi må rykke noen år tilbake. De flinke folka i Lambertseter svømmeklubb inngikk driftsavtale med Oslo kommune om driften av Lambertseter bad. Det forvaltet de med klokskap og dannet grunnlaget for både sportslig og økonomisk vekst.
Noen år senere forhandlet Sportsklubben Speed, som holder til på Nordtvet i Groruddalen, og Oslo Idrettslag, som har sin base på Sogn bad, med bymiljøetaten i Oslo kommune om tilsvarende avtaler.
Etter mange runder valgte byråd Rina Mariann Hansen å gripe inn og besluttet at Oslo idrettslag skulle få overta driften av Sogn bad, mens Sportsklubben Speed ikke fikk noen avtale om å overta driften av Nordtvet bad. Noen forklaring fikk SK Speed ikke.
Føler oss ikke prioriterte
På Groruddalsatsingens nettsider kan vi lese at «Satsingen skal bidra til å styrke nærmiljøet i utsatte områder og utvikle bedre oppvekstsvilkår, utdannings- og sysselsettingstjenester».
Groruddalen er et prioritert område, men det er lite som får oss som bor her til å føle at det virkelig er slik. For politikere er det lett å prioritere arrangementer som synes, der man får klippe snorer og får presse. Derfor har vi en stor utelampe som Zeshan Shakar skriver om i Tante Ulrikkes vei. Det er ikke det vi som bor her trenger.
Vi trenger politikere som forstår å utvikle nærmiljøer, så derfor må Groruddalen få de samme rammebetingelsene som tilbys idrettslagene i de andre delene av byen. Også svømmeidretten.
Øl viktigere enn idrett
I juni åpnet Abid Raja endelig svømmehallene igjen for organisert idrett. Da var det en god stund siden Oslo kommune besluttet at smittesituasjonen var slik at ølservering kunne tillates. Barneidretten fulgte lenge etter.
Vi forstår ikke hvorfor idrettsungdom i klorvann er mer farlig enn skjenking av alkohol. Vi forstår heller ikke hvorfor svømming er mer smittefarlig på Nordtvet enn på Lambertseter. Vi har skrevet til smittevernoverlegen og venter på svar. Vi opplever oss ikke akkurat som pekt ut for en storstilt satsing som skal hjelpe idrettsungdommen i Groruddalen.
På Facebook leser vi at Lambertseter svømmeklubb er strålende fornøyd med at konkurransesvømmerne er i vannet. De disponerer badet 24/7.
Bærumsvømmerne jubler også. Fra Lørenskog og Rælingen kappsvømklubb får vi vite at det er bassengtrening fra 2. juni. Oslo Idrettslag vil ha tilgang til sitt basseng på Sogn bad fra 15. juni.
Trener i Steinbruvann
Sportsklubben Speed har ikke tilsvarende avtale som Lambertseter og Oslo Idrettslag. Kommunen åpner Frognerbadet for svømmerne, men kun i en brøkdel av den tiden andre svømmere nå trener inne og kun en brøkdel av den tiden en svømmer normalt må legge ned.
Så i SK speed må svømmerne kjøpe kostbare våtdrakter og trene ute i Steinbruvann. For de yngre svømmerne er ikke dette et alternativ, og enn så lenge må de løpe ute. For en svømmer vil dette slite på motivasjonen, og flere vil helt sikkert falle fra en idrett som er så viktig at den faktisk også kan berge liv. Det er det ikke mange idretter som kan! Statistikken for drukningsulykker er dyster lesning.
Steinbruvann er en perle i Groruddalen vi gjerne holder hemmelig, men som vi skulle ønske var forbeholdt rekreasjon.
Åpne Nordtvet bad for SK Speed
Vi håper at byrådet snarest åpner Nordtvet bad for SK Speed, slik at våre barn og ungdom behandles likt med resten av Norge. Dette er en viktig del av satsingen på barn og unge i Groruddalen, og vi føler oss ganske glemt midt oppe i den situasjonen som har oppstått.
Barn og unge fra Alna, Bjerke, Grorud, Stover og helt ned til Sinsen bør og skal ha samme mulighet til å hevde seg i sin idrett som de fra sør og vest i byen.
Utsatt ungdom i Groruddalen trenger forbilder, en rolle alle de flotte utøverne vi har i Groruddalen, kan påta seg!