Husain Awadnur (42) har selv sett at bostabilitet er viktig for både individet og nabolaget. Han håper hans forretningsidé, Ramas hus, kan hjelpe folk med å komme inn på boligmarkedet.Foto: Anders Høilund
Kræsjkurs for gründere skal styrke lokalt næringsliv i Gamle Oslo
På onsdag fikk deltagere på kurset Lokal Start presentere sine helt originale ideer. Målet med kurset er å gi ferske gründere både læring og mestring i bransjen. — Vi tenker gjerne på en gründer som en ung person som sitter på Oslo Met og grubler, men virkeligheten er at gründere finnes i alle aldre.
Bydel Gamle Oslo er en av fire bydeler i Oslo som jobber med å utvikle en lokal etablerertjeneste, kalt Lokal Start. Det vil være fem runder med opptak av gründere og gjennomføring hvert kvartal frem til 2024. Lokal Start ledes av Mads Haaland-Paulsen.
— Kall det gjerne et kræsjkurs for gründere, sier Mads Haaland-Paulsen. Seks gründere i oppstartfasen er med denne gangen.
Det tre måneders lange gründerkurset kalles Lokal Start, og er et samarbeid mellom bydelen og Tøyen Unlimited, en organisasjon som støtter innovative ideeer i Tøyen-området.
Annonse
— Vi tenker gjerne på en gründer som en ung person som sitter på Oslo Met og grubler, men virkeligheten er at gründere finnes i alle aldre. Sannheten er at av de som lykkes, er i gjennomsnitt 42 år, og for å lykkes må gründeren ha utholdenhet, tålmodighet, men også være ydmyk, forteller Haaland-Paulsen.
Bydel Gamle Oslo er initiativtaker, og det er et ønske om å hjelpe lokalt næringsliv og lokalt initiativ som ligger bak.
— Bydelen vil styrke lokalt næringsliv, og vi er opptatt av å samarbeide med lokale aktører. Tøyen Unlimited (TU) er en solid aktør, som har et bredt nettverk. Kurset er en læringsprosess også for bydelen, forteller prosjektleder i Gamle Oslo, Rosa Engebrigtsen Bye (30).
På onsdag fikk noen av deltagerne på det tre måneder lange kurset anledning til å presentere ideene sine på Aktivitetshuset K1.
Sammenleggbare sykkelhjelmer, "sticky chai" og hjelp på boligmarkedet
Abdirahim Ismail presenterte sin idé om å selge sammenleggbare sykkelhjelmer til byens mange elsparkesykkelbrukere. Ismail har aldri sett på seg selv som gründer. Han kommer opprinnelig fra Kristiansand hvor han startet opp en forretning. I flere år holdt han butikken gående, og nå er det moren hans som driver butikken.
Emma Corbett (33) og Martin Alslie (35) la fram sin forretningsidé. Corbett kommer fra Melbourne i Australia hvor det er en stor café-kultur. Alle cafeer der selger sticky chai, krydret te med honning. En jakt på den samme drikken i Oslo var resultatløs.
Nå vil Corbett og Alslie gjøre denne drikken klar også for osloborgere. Dessuten vil de produsere kopper en kan drikke sticky chai av. Honningen har de fått fra honningprodusenten hos Green House på Grønland.
Husein Awadnur (42) er en av Tøyens ildsjeler, enten det dreier seg om Tøyen sportsklubb, eller skolen.
— Jeg vokste opp i Groruddalen, men som voksen familiefar har jeg og familien min bodd mange forskjellige steder. Da så jeg behovet for bostabilitet. For eksempel er det viktig at barna kan fortsette på samme skole, spille på samme fotballag, og ha de samme vennene. Spør de som reker rundt under Nylandsbrua på Grønland om hvor mange ganger de har flyttet i oppveksten, sier Awadnur retorisk.
— Tenk, sier han videre, og peker over gata mot Tøyen skole.
— 60 prosent av elevene der flytter i løpet av skoleåret. Det er viktig både for barna, og for foreldrene å kunne bo i et stabilt bomiljø.
Awadnurs forretningsidé har han kalt Ramas bolig, og den går ut på å hjelpe folk som sliter med å få banklån når de av religiøse årsaker ikke kan betale renter.