DEBATT

"Ingen nazister i våre gater", sier varaordfører Abdullah Alsabeehg (AP) og viser til at novemberpogromen ikke oppsto i et vakuum.

– Jeg vil min datter skal vokse opp i en raus og inkluderende by hvor alle respekterer hverandre. En rasismefri by

I disse dager markerer vi novemberpogromen, et taktskifte der nazismen for alvor viste sitt sanne ansikt og ga verden et første innblikk i hva jødene og andre minoriteter hadde i vente. Da nynazistene nylig marsjerte gjennom Oslos gater, minnet det oss om at kampen mot hat og rasisme ikke er over.

Publisert

Jeg har aldri besøkt en synagoge før, noe jeg gjerne vil gjøre, men jeg har vært del av menneskelig ring rundt synagogen i Oslo. Vi har alle et ansvar for å beskytte minoritetene i vårt samfunn, for det grusomme som har skjedd må aldri gjenta seg.

Natten mellom 9. og 10. november 1938 i Tyskland ble et stort antall synagoger og forsamlingshus ødelagt. Jødenes butikker og eiendeler ble rasert og stjålet. Omtrent 30 000 ble arrestert og sendt til konsentrasjonsleir, og bare denne natten ble nærmere 100 jøder drept.

Min muslimske farfar gav beskyttelse til jøder

I 1973 var det krig mellom arabiske land og Israel. Bahrainske jøder søkte beskyttelse hos farfar fordi de følte seg truet. Min farfar ga dem beskyttelse. Min arabiske og muslimske farfar, som aldri fikk sett Norge, lærte meg at vi må aldri generalisere.

Vi må ikke godta konspirasjonsteorier mot minoritetsgrupper. Vi må ta vare på alle, enten de tilhører samme tro, ikke tror eller tror på noe annet enn oss selv.

Jeg har også vært vitne til et svært hyggelig naboskap mellom min morfar og hans jødiske nabo i London. Møtte de hverandre, sto de alltid der i flere minutter og snakket om livet, helsen og barna.

Novemberpogromen oppstod ikke i et vakum

Nazismen er en ideologi som legger mangfold for hat. Novemberpogromen oppsto ikke i et vakuum, men som et resultat av en gradvis forskyvning av folks holdninger.

Over flere år med latterliggjøring, harselering, karikaturer og hets skjedde en gradvis avhumanisering og demonisering av minoriteter. Vi må aldri glemme, fordi livene vi lever handler om valg. Vi har alle et individuelt ansvar.

Har tro på en mangfoldig og inkluderende by

Nynazistene som marsjerte i Oslo, marsjerte over krittegninger på Tullinløkka som barn under høstsolen hadde laget. Barna som var på Tullinløkka, representerer mangfold. De representerer fred og framtid. Det totalt motsatte av det nynazistene representerer.

Jeg har troen på at min datter skal vokse opp i en raus og inkluderende by. I en mangfoldig by hvor alle respekterer hverandre. En rasismefri by.

Ingen nazister i våre gater!

Powered by Labrador CMS